VELG SENTER: Hamar Gjøvik
Velg hvilket senter du ønsker
å besøke for å gå videre

ASIATISK SVINERIBBE

av kjøkkensjef på Lasse Liten: Michael Santi Bagtas

Siden 1998 har Lasse Liten vært et fremoverlent restauranttilbud på Gjøvik. Med visjon om å alltid tilby retter som alltid både smaker og ser bra ut, servert med den beste servicen, kan Lasse Liten friste med en meny som følger sesongen og som er preget av lokale råvarer —en definitiv innlandsperle.

Michael Santi Bagtas, kjøkkenskjef på Lasse Liten.

Hva skal du lage?
Jeg skal lage en ribbe med asiatiske smaker.
I hovedsak består det av en ribbe krydret i kinesisk five-spice krydder som er dampet og stekt i kyllingkraft. Av tilbehør skal jeg lage en salat av asiatisk råkost, en dippsaus og en vinagrette med ristede peanøtter. Men man kan bruke de grønnsakene man liker best i råkosten. For å gi det hele et norsk tilskudd tilfører jeg grønnkål og potet, men de fleste asiatere ville nok definitivt ha valgt ris.
Når og hvor funker denne?
Dette er en fin rett å prøve i romjulen. Den er lett å like og lett å lage, og five spicen åpner opp for at det passer med mange asiatiske smaker. Den kan også gjerne gjøres sterkere for dem som liker det. Selv foretrekker jeg den tradisjonelle varianten på julaften, det er nesten den eneste gangen i året jeg spiser ribbe, så da må den være slik jeg har vokst opp med.
Nøkkeltips å ha med seg i prosessen?
Jeg ruter den litt mindre en det som er vanlig, da blir den litt lettere sprø. Etter damping vil svoren være myk, nesten som bløt gelatin, og da er den lett å skjære i. Hvis du ikke har dampovn kan man fint dekke den til med sølvfolie i stedet. Five spice krydder, oystersauce og det du ellers ikke finner i vanlig butikk får du f.eks hos «R Asiamat Elvssveen» her på Gjøvik. Ribben burde krydres minst et døgn i forveien—og ta på rikelig!

Lasse Litens Asiatiske Ribbe

(4 pers.)

 

Bruk ca. 1,5 kg tynnribbe. Kutt ut ribbein fra undersiden av ribben.

Rub kinesisk fivespice under. Gni inn godt med salt og pepper oppå. minimum ett døgn I forveien.

 

Lag 1 liter kyllingkraft tilsett omtrent 1 dl soyasaus og 5 limeblader; la trekke i ca. 30min.

 

Tips: smaksett gjerne kraften med sitrongress og ingefær for mer friskhet.

 

Dampes i  45-60 min. på 100ºC med kraft opp til fettranden. Eller under alufolie hvis man ikke har dampfunksjon på ovnen.

 

Stekes/braisseres i omtrent 2 timer på 180ºC.

Øk temperaturen til 220ºC mot slutten for sprøere svor; følg godt med.

 

Tips: rute svoren smått etter damping når svoren er helt myk.

Dippsaus

 

4 ss soyasaus

1 ss eplecidereddik

1 stk plomme i små terninger

1 ts revet ingefær

2 ss Thai sweet chilli saus

4 ss finhakket vårløk

2 ss hakket koriander

1 ts sesamolje

1 ss ristede sesamfrø

 

Alt blandes til en jevn saus.

Lages gjerne dagen i forveien for å gi mer smak.

Sesam- og korianderristede småpoteter

 

600 g delikatessepotet (f.eks amandinepotet)

 

Skrell potetene og gi et oppkok i vann.

La deretter potetene trekke i det varme

vannet til de er møre.

Stekes så i nøytral olje smaksatt med sesamolje.

 

Ristede sesamfrø og finhakket koriander vendes i like før servering.

Asiatisk Råkost 

 

100 g strimlet grønnkål

50 g Julienne kålrot,

50 g regnbuegulrot

1/2 granateple

1 stk finhakket chili

Dressing til Råkost

 

1 fedd hvitløk revet

2 ss limesaft

Revet skall av en ½ lime (kun det grønne)

2 ss ristede peanøtter

1 ss oystersaus,

1 ss sweet soyasaus (ketchap manis)

1 ss god olivenolje; gjerne med chilismak.

 

Alt blandes og røres i grønnsakene like før servering