VELG SENTER: Hamar Gjøvik
Velg hvilket senter du ønsker
å besøke for å gå videre
Dagny Thurmann Moe

Farger til folket

Foto: Tine Monsen

Hva er farger og hvorfor trenger vi dem? Dette er spørsmål forfatter og fargeekspert Dagny Thurmann Moe forsøker å svare på i boken ”Farger til folket!”. Her går Dagny i kamp mot en stadig mer fargeløs verden. Og til hennes store glede, etter 90-tallets nyromantiske bondefarger og 2000-tallets beige og hvitt, beveger vi oss nå mot en særdeles fargerik periode. Men hvordan kan vi best bruke dem?

Q: Hvorfor mener du det er viktig at folk introduserer mer farger inn i hverdagen sin?


A: Fra et biologisk perspektiv, kan vi si at det er fordi vi er pattedyr, og homo sapiens er mer velfungerende når det omgir seg med farger, som vi gjør når vi er ute i naturen. Den er både farge- og nyanserik. Det kommer frem i mer og mer forskning, som forteller at fargeløse omgivelser er usunne for oss. På et estetisk plan, kan man si at farger gjør omgivelsene våre lunere og koseligere. Farger gjør de aller fleste av oss glade, både når man kler seg i det (da blir du ikke bare glad selv, men det påvirker også menneskene rundt deg) og omgir oss med det. Hvorfor mener du det er viktig at folk introduserer mer farger inn i hverdagen sin?

 Q: Hvilke farger utpeker seg denne sesongen?


A: Her tenker jeg det er viktigere å tenke på hva man kler selv, fremfor hva butikkene selger. Det er en dårlig investering å kjøpe et plagg du ikke kler, uavhengig hvor populær den er. I boken min Farger til Folket! finner du en oversikt over hvilke farger som best fremhever de forskjellige øyefargene. Ta den med i butikken og prøv antrekk med farger i. Å kle seg i riktige farger får deg til å se sunnere, gladere og vakrere ut.

Q: Hvilke kombinasjoner er dine favoritter?


A: Det varierer hele tiden. Jeg kombinerer farger etter dagsform. Noen ganger trenger jeg noe vilt og galt, mens andre ganger er det veldig rolig. Jeg er nok ganske klassisk i stilen, men med farge. Det finnes to enkle måter å kombinere farger på:

1. Bruk 2 til 3 farger som ligger ved siden av hverandre i fargesirkelen (dette kalles analoge farger).

2. Velg ett plagg med mønster i, og trekk farger ut fra dette.

Da kan du ikke bomme.

 Q: Hva er dine tips til folk som ønsker å introdusere mer farger til sin tilværelse og garderobe?


A: Det enkleste tipset er å droppe det sorte og det grå. Først og fremst fordi det gjør huden gusten, fremhever fine linjer i ansiktet og poser under øynene (det er fargene færrest kler), men også fordi disse fargene ikke er en del av fargesirkelen, og alle farger vil være en sterk kontrast. De tre fargene som spås å få rollene som de nye basisfargene (av blant annet trend forecaster Li Edelkoort), er blått, brunt
og grønt. Egentlig logisk, siden dette er farger vi alle kler (i riktig nyanse) og de fremhever alle øyefarger. Så bruk en av disse fargene på basisplaggene dine, og fortsett derfra. Det er lett som bare det.

I Farger til Folket! har vi gjort et eksperiment hvor vi har tatt 32 plagg, og laget 89 kombinasjoner ut fra disse. Her er det mange farger kombinert på forskjellige måter — god inspirasjon til hvordan du kan kombinerer farger selv.

Omslaget – Slik kjenner du igjen boken i butikken. Boken får du kjøpt på Norli (CC Gjøvik) og ARK (CC Hamar).