VELG SENTER: Hamar Gjøvik
Velg hvilket senter du ønsker
å besøke for å gå videre
CC Gjøvik

Hjemmelaget gave til jul

Få ting er vel hyggeligere enn hjemmelagde julegaver. Her finner du noen forslag til spiselige gaver du kan lage selv.

LEMON CURD (SITRONSMØR)

 

INGREDIENSER

 

12 PORSJONER

  • 3 stk egg
  • 250 g sukker
  • 12 dl sitronsaft
  • 100 g romtemperert smør, i terninger
  • finrevet skall fra 3 stk sitroner



SLIK GJØR DU

  1. Visp egg og sukker sammen i en bolle. Hell sitronsaft og bland sammen. Varm det hele forsiktig opp over et vannbad og rør rundt med en visp hele tiden.

  2. Når blandingen begynner å tykne, ta den vekk fra platen og tilsett smør i terninger og sitronskall. Rør godt. 

  3. Hell curden i varme, rene og tørre glass og skru på tette lokk. Avkjøl helt.

    Lemon curd er holdbar i opptil 3 uker i kjøleskap.

RIBBESYLTE

 

INGREDIENSER

 

  • 1 kg ribbe med svor
  • 114 ss salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ts malt allehånde
  • 1 ts malt ingefær
  • 5 ts gelatinpulver
  • 12 stk løk (kan sløyfes)

 



SLIK GJØR DU

  1. Ta ut bena med en skarp kniv. Skjær langs begge sidene på benet. Skjær så under, og vipp det ut.

  2. Kok opp vann og legg ribbestykket i. Trekk ved kokepunktet i ca. 2 12 time.

  3. Bland sammen krydder og gelatinpulver. Finhakk løken. Kle en brødform (ca. 1 12 liter) med plastfolie.

  4. Ta opp ribben og la den renne av seg. Ta av svoren og skjær ribben i skiver på langs.

  5. Legg svoren ned i formen først, ha på litt krydderblanding, strø over litt løk og legg på neste lag med kjøtt. Legg kjøtt, krydder og løk lagvis. Pakk plastfolien over sylten til slutt, legg på 2-3 kilo press og sett den kjølig til neste dag.

Ribbesylten er klar til å skjæres i tynne skiver. Det passer utmerket med sennep, rødbeter og lefse til.

MARSMALLOWS

 

INGREDIENSER

 

1 PORSJON – gir ca. 24 stk

  • 10 stk gelatinplater
  • 450 g sukker
  • 50 g glukose
  • 75 g vann
  • 120 g eggehvite
  • 1 ss potetmel
  • 1 ss melis

 

Med sjokoladesmak:

  • 100 g mørk sjokolade, 70% kakao
  • 30 g kakaopulver

 

Med bringebærsmak:

  • 200 g frosne bringebær

 



SLIK GJØR DU

  1. Legg gelatinplater i bløt i rikelig med kaldt vann.

  2. Kok opp sukker, glukose og vann til 121 °C.
    Sjekk at termometeret du bruker tåler høy varme, eller bruk et sukkertermometer.

  3. Pisk eggehviter lett sammen i en miksebolle. Når sukkerlaken er klar, øk hastigheten på mikseren og hell laken forsiktig i bollen. Unngå å få harde sukkerklumper i marengsen ved å helle blandingen langs kanten av miksebollen. Pisk til du får en tykk marengskonsistens.

  4. Klem ut vannet av gelatinplatene og smelt dem i en liten kjele. Sil smeltet gelatin over i marengsen og pisk lett sammen.
    Lag gjerne marshmallowsen med sjokolade- eller bringebærsmak. Sjokolademarshmallows: Smelt sjokolade i en bolle over en kjele med kokende vann (vannbad). Rør inn kakaopulver og bland dette sammen med den smeltede gelatinen. Hell blandingen i den varme marengsen og pisk det hele godt sammen. Bringebærmarshmallows: Tin bringebær, og lag puré ved hjelp av en stavmikser. Sil puréen og varm den forsiktig opp. Smelt gelatinen i puréen og sil det hele over i den varme marengsen.

  5. Ha marshmallowsmassen over i former (bruk gjerne bakepapirkledde brødformer). Sett formene kjølig.

  6. Bland sammen potetmel og melis. Når marshmallowsen er stiv, kutt den i biter på ca. 4x4x4, og rull den i blandingen.
    Oppbevar marshmallows i en lufttett boks.

 

 

 

 

Oppskrift og bilder: matprat.no // Opplysningskontoret for egg og kjøtt.