VELG SENTER: Hamar Gjøvik
Velg hvilket senter du ønsker
å besøke for å gå videre
En musiker i verdensklasse

SILJE NERGAARD

Med debutsingelen "Tell Me Where You’re Going" i 1990, fikk Silje Nergaard braksuksess allerede som 24-åring. Singelen havnet på topp 10 både i Skandinavia, England og som nr 1 i Japan.

Siden den gang har hun holdt en stødig fot på gasspedalen og kan i dag skilte med en rekke utmerkelser, deriblant Årets Spellemann (2004) og Grammy nominasjon for "best arrangement" med albumet "A Thousand True Stories" (2010), og troner fortsatt øverste pallplass som Norges mest selgende Jazzartist med albumet "At First Light". Det siste året har hun vært aktuell som deltaker i siste sesong av "Hver gang vi møtes", og er nå høyaktuell med det nye albumet, "For You a Thousand Times" — den 16 i rekken.

 

«Silje Nergaard — artisten som bare er», hadde Jens Pikenes sagt i telefonen da han ringte Silje og spurte om hun ville være en del av showet hans på Rockefeller i desember. Hun gjengir det på imitert nordnorsk og ler.

«Jens Pikenes showet virket utrolig gøy. Hadde hørt om showene hans før, så når han ringte og spurte var det ikke så mye og lure på.»

 

Det ligger en slags sannhet i utsagnet til Pikenes. Der andre artister har en tendens til å la seg påvirke av stadig skiftende trender, gjennomgå radikale hamskifter og tråkke skjelvende ut på den musikalske glattisen med håp om å holde seg relevant for den yngre garde, har Silje gjennom hele sin karriere vært tro mot seg selv og sitt musikalske uttrykk. 35 år med kompromissløs tilnærming til musikalsk virke, gir en unektelig etterklang av integritet.

«Jeg har vel aldri vært noe opptatt av å være som alle andre, det var jeg heller ikke som ung på Hamar. Jeg synes unge i dag er preget av en ekstrem flokkultur», sier Silje og forteller om sin egen oppvekst uten et musikkinteressert miljø: Når hun ikke sleit seg gjennom pianotimene med den lillakledde fru Nootde, var musikkinteressen noe hun stort sett hadde for seg selv. Det var etter et jazzkurs på Toneheim folkehøgskole at Silje bestemte seg for å satse på musikken—resten er historie.

 

«Jeg fikk meg et band, og så begynte vi bare å booke jobber, så mange som mulig. Det har jeg holdt på med siden. I det siste har jeg faktisk begynt å ta sangtimer, men kun for å terpe teknikk, det kunstneriske får ingen røre», sier hun og smiler.

For tiden er Silje på turné i Tyskland, deretter går veien videre til Japan (hvor de til og med har laget en vin oppkalt etter henne). På reportoaret står albumet "For Your A Thousand Times", som hun ga ut 13. oktober. Albumet er inspirert av mennesker og fortellinger som treffer henne, og det hele startet med et gammelt ektepar fra hver sin side av Korea-grensen.

 

Det er ikke bare historier fra Østen som har inspirert Siljes siste utgivelse. Da hun var på ferie i Italia i fjor sommer, var det en syngende koksnøttselger på stranden som fanget oppmerksomheten hennes.

«Han sang så fint, og jeg fikk ikke melodien ut av hodet. En dag fulgte jeg etter han og tok opp sangen, og da jeg kom hjem fant jeg akkordene og baserte låta "Cocco Bello" på de. Vi ferierte på samme sted i år, og han var der fortsatt med den samme sangen. Jeg viste han låta jeg hadde laget og da begynte han å gråte.
Det var utrolig rørende»

"Jeg ser og opplever utrolig mye forskjellig når jeg er ute og reiser. Når jeg kom over fotografiet av et gammelt Koreansk ektepar som endelig traff hverandre etter å være adskilt av grensen mellom Nord- og Sør-Korea, rørte det noe ved meg. Hver dag i en årrekke hadde de sendt hverandre et løfte om kjærlighet, og det ble både tittelen og utgangspunktet for hele platen; "For You a Thousand Times".

Etter Tyskland, Japan og Rockefeller-showene, blir det spillepause frem til etter jul — den tiden er holdt av til familie og julefeiring. Men selv om Silje er glad i det familienære og den gode stemningen, er hun skeptisk til gavemaset.

 

«Det er så utrolig mange vanskeligstilte mennesker som blir oversett til fordel for vårt julegavemas. Det er vanskelig å svelge. Det er en følelse jeg prøvde å sette ord på med julealbumet mitt "If I Could Wrap Up a Kiss". For meg handler julen om omtanke og samvær, ikke hvor mye penger vi bruker på ting vi ikke trenger.»