VELG SENTER: Hamar Gjøvik
Velg hvilket senter du ønsker
å besøke for å gå videre
MOTE

Stjel stilen: Torgrim Torve

Vokalist i Hamar-bandet Dunderbeist

Når han ikke turnerer Europa rundt som frontfigur i rockebandet Dunderbeist, jobber musiker og kunstner Torgrim Torve fra sitt verksted på Alnabru som billedkunster i kunstgruppen Verdensteateret. Selv beskriver han seg som en fyr som liker å ta vare på triste, forlatte salmestykker som ingen har plass til lenger, og at klesstilen hans forandrer seg for hver plateutgivelse.


«Da vi slapp den forrige plata vår, Hyklere, var jeg inne i en periode hvor alt skulle være burgunder; bukser, sko, caps, jakker og vin. Nå skal alt passe i en sekk og kunne sykles med. Sistnevnte fordi jeg måtte si farvel til min kjære Volvo 940, 92-modell med automat og turbo. Smerte. Hvis det går an å føle smerte for
tapet av en ting da.» sier Torve.

Dunderbeist er for tiden på turné for å promotere sin siste utgivelse, Tvilja, som ble lansert 10. mars i år. Torgrim forteller at stilen hans har forandret seg for hver plateutgivelse — en diskografi som etterhvert har dratt seg forbi et tosifret antall.

«Utviklingen har vært tydeligst gjennom de siste ti åra og åtte Dunderbeistplater. Fra galskap, snurrebarter, øksemord og skurkesminke til verkstedstryne, rockefjes og alt for mange par sko. Jeg måtte kaste en bærepose vakre sko for litt siden. Det gjorde vondt.»

Til tross for at stil og image har forandret seg i takt med platene, er dagens stil preget av en konsekvens-kombinasjon av virke som billedkunstner og hans late tilpasning til verktøyene han bruker.

«Jeg vil nok beskrive stilen min som brukt, «brukt», slitt og nytt. Jeg har gitt opp å bruke arbeidsklær når jeg er på verkstedet/atelieret, da jeg alltid ender opp med å jobbe i de vanlige klærne uansett. Så jeg bruker heller opp klærne jeg kjøper i et ekstremt tempo.»

Kledd i en slitt denimjakke, mønstret strikkegenser, et par gamle arbeidsbukser og malingsflekkete boots er fornemmelsen av tilfeldighet umiddelbar. Men i kombinasjon med skjegget og det lange håret, manifesterer det seg som et helhetlig og stilbevisst utrykk med paralleller til «outdoors man» trenden.
Hvordan komponerer han egentlig antrekkene?

«Det er nærliggende å tro at 7 år med kunstutdannelse og 14 år med frontfigur-oppmerksomhet i band har gjort meg overfladisk, innbilsk og gitt meg alt for stor tro på egne evner. Men neida. Antrekkene mine følger årstidene, humøret og min egen utsøkte, eminente fargepalett»

Som tenåring og ung voksen var Innlandet noe Torgrim ville ha minst mulig med å gjøre. Men ettersom tiden gikk og smaken på omverdenen begynte begynte å miste sin eksotiske kvalitet, gjorde fokuspunktet en u-sving og han snudde blikket tilbake mot hjemtraktene. Og som alle store begivenheter i livet, har også dette påvirket stilen hans.

– Man går i sirkel og ser innover seg sjøl og på folka som har gjort deg til den du er og plutselig er det ingenting som er viktigere. Nå er jeg trist over tapet av en Volvo, jeg har jeg langt hår igjen, sveisehøl i alle klærne mine og jeg lager rockeplater på dialekt.

Og det kunne ikke føltes mer riktig.

Q: Hvor kommer du fra?
A: Født og oppvokst midt inni skogen i Øvre Vang, med sinte naboer og tung furuskog.

Q: Påvirker yrke og interesser stilen din?
A: 100%

Q: Hvordan vil du beskrive stilen din?
A: Brukt, og praktisk. For å sitere arkitekten Arne Korsmo: Form følge funksjon.