VELG SENTER: Hamar Gjøvik
Velg hvilket senter du ønsker
å besøke for å gå videre
CC HAMAR

Til fryd og frustrasjon

Husfliden
Hurra, våren er her! Vi har noen fine dager foran oss og det er en tid med mye festligheter. På CC Hamar feirer vi våren med Fest- og bunadsdager fra torsdag 4. april til lørdag 6. april.
 
Lørdag 6. april fra kl.12-14 ruller vi ut den lengste røde løperen vi har sier Monika hos Husfliden. Hun inviterer til 17. mai-fest utenfor butikken. Husfliden skal begynne med å fortelle litt historie rundt bunader og tradisjoner. Det blir visning av forskjellige hedmarksbunader og tilbehør, konkurranser og 17. mai leker hvor du kan vinne flotte premier. Et lite bunadskledd 17. mai-tog vil du også møte rundt på senteret.
 
I tillegg til 1955- og 1985-modellene, fører Husfliden rekonstruert Hedmarksbunad- og hverdagsbunad fra Hedmarken både til barn og voksen. De fører konfeksjonssydd Gudbrandsdals- og Østerdalsbunad til menn, samt barnebunader fra Gudbrandsdalen.
 
Hun forteller at 1955-modellen har flere forskjellige liv(vester) i mange forskjellige farger. Her kan man kjøpe materialpakker til 55-modellen og skjorten til 85-og 55-modellen, som man kan brodere og montere selv. Man trenger å gå på kurs for å montere 85-modellen, men broderingen er helt fri. Flere av de som jobber hos Husfliden tar mål og bestillinger i butikken etter avtale.
 
Husfliden fører alt fra bunadssølv til smykkeskrin. Sølvet til Hedmarksdraktene er kopi av gamle søljer som er funnet på Hedmarken. Søljene kan brukes på alle tre bunadene. De har smykkeskrin i porselen til bunadssølv med innvendig lufttett skrin i plast. Dette gjør at sølvet ikke oksiderer og blir svart. De kan også på etterspørsel fra kunder skaffe en del sølv til andre bunader.
 
Lue eller hårbånd er med på å komplimentere bunaden, det samme gjelder også for menn med flosshatt og rallarhatt. Til hverdags kan menn også bruke østerdalslue eller skjoldlue.
 
-og hvorfor ikke style din egen bunad med et silkeskjerf fra Tyrihans? Det er funnet flere silketørkler fra gammelt av, og på akvareller fra 17-og 1800-tallet er det bilder av folk som pynter seg med tørkler på Hedmarken, så dette er et historisk riktig tilbehør. 
 
Til 85-modellen brukes det et rødt ullsjal med frynser.
Det finnes ingen enkel snarvei til en pent strøket bunadsskjorte - og det finnes ikke noe som heter strykefri lin, for de som måtte tenke den tanken - men stikk innom Husfliden så hjelper de deg på rett vei. De selger også skjorter til barn og voksen, med og uten nupereller i bomull og strykefri bomull.
 
Velkommen til festdager med inspirasjon, råd og tips for en vellykket feiring.