I hjemmebakeriet hos Gunhild og Anne Næss er det julekakene som står i fokus om dagen. Hver dag blir det bakt et nytt slag, og i dag var det goroen som stod for tur.

I bakeriet blir alle sju slag bakt hvert år; sirupsnipper, serinakaker, sandkaker, berlinerkranser, riflekjeks, tyske skiver og goro. I tillegg til disse småkakene, bakes det også kransekake og julekake før jul.


For Næss er det viktig å ta vare på de lokale mattradisjonene. Alt bakes for hånd av de beste råvarene og oppskriftene som Gunhild og Anne bruker til jul, er de samme som moren deres, Olaug, brukte da hun startet opp i 1966. Disse oppskriftene fikk Olaug av sin mor Ragnhild Molstad, ei ekte gardskjerring fra en stor gård på Hadeland.
I hjemmebakeri er det ikke så mange maskiner til hjelp, bortsett fra kjevle- og eltemaskin. Her blir alle småkakene laget for hånd – berlinerkransene blir rullet en etter en, sandkakene trykkes ned etter tur.

Goroen, som var dagens prosjekt, het opprinnelig «gode raad». Navnet sa noe om at det var kostbare råvarer i disse – for de som levde i begynnelsen av 1900-tallet. De inneholder mye egg, sukker, meierismør og krydder.
Disse flotte håndlagde julekakene kan du nå få kjøpt hos nettopp Næss Bakeri og kafe på CC Gjøvik.
