I hjemmebakeriet hos Gunhild og Anne Næss er det julekakene som står i fokus om dagen. Hver dag blir det bakt et nytt slag, og i dag var det goroen som stod for tur.

Julebakst hos Næss hjemmebakeri
Det går rundt 100 kg mel og 500 egg i uka under julebaksten.

I bakeriet blir alle sju slag bakt hvert år; sirupsnipper, serinakaker, sandkaker, berlinerkranser, riflekjeks, tyske skiver og goro. I tillegg til disse småkakene, bakes det også kransekake og julekake før jul.

Julebakst hos Næss hjemmebakeri
Litt ekstra mel før kjevling må til.
Julebakst hos Næss hjemmebakeri
Godt å ha litt hjelp av kjevlemaskinen.

For Næss er det viktig å ta vare på de lokale mattradisjonene. Alt bakes for hånd av de beste råvarene og oppskriftene som Gunhild og Anne bruker til jul, er de samme som moren deres, Olaug, brukte da hun startet opp i 1966. Disse oppskriftene fikk Olaug av sin mor Ragnhild Molstad, ei ekte gardskjerring fra en stor gård på Hadeland.  

I hjemmebakeri er det ikke så mange maskiner til hjelp, bortsett fra kjevle- og eltemaskin. Her blir alle småkakene laget for hånd – berlinerkransene blir rullet en etter en, sandkakene trykkes ned etter tur.

Julebakst hos Næss hjemmebakeri
Gunhild venter tålmodig på at neste runde med goro skal bli ferdig stekt, så plukkes de forsiktig ut og deles.

Goroen, som var dagens prosjekt, het opprinnelig «gode raad». Navnet sa noe om at det var kostbare råvarer i disse – for de som levde i begynnelsen av 1900-tallet. De inneholder mye egg, sukker, meierismør og krydder.

Disse flotte håndlagde julekakene kan du nå få kjøpt hos nettopp Næss Bakeri og kafe på CC Gjøvik. 

Julebakst hos Næss hjemmebakeri
Nam! Har du ikke smakt goroen til Næss, så anbefaler vi virkelig at du gjør det.