I hjemmebakeriet hos søstrene Gunhild og Anne Næss er det julekakene som står i fokus om dagen. Hver dag blir det bakt et nytt slag, og i dag var det berlinerkranser som stod for tur.

Næss bakeri lager berlinerkranser til jul
Her sprøytes det ut berlinerkrans-remser i lange baner.

I bakeriet blir alle sju slag bakt hvert år; sirupsnipper, serinakaker, sandkaker, berlinerkranser, riflekjeks, tyske skiver og goro. I tillegg til disse småkakene, bakes det også kransekake og julekake før jul.

Næss bakeri lager berlinerkranser til jul
Remsene trilles og formes til en liten krans.

For Næss er det viktig å ta vare på de lokale mattradisjonene. Alt bakes for hånd av de beste råvarene og oppskriftene som Gunhild og Anne bruker til jul, er de samme som moren deres, Olaug, brukte da hun startet opp i 1966. Disse oppskriftene fikk Olaug av sin mor Ragnhild Molstad, ei ekte gardskjerring fra en stor gård på Hadeland.  
Nå er det Anne som er sjefen i bakeriet og i kaféen finner du Gunhilds blide ansikt så og si hver dag.

I hjemmebakeri er det ikke så mange maskiner til hjelp, bortsett fra kjevle- og eltemaskin. Her blir alle småkakene laget for hånd – berlinerkransene blir rullet en etter en, sandkakene trykkes ned etter tur.

Næss bakeri lager berlinerkranser til jul
Så duppes de i perlesukker.

Berlinerkransene, som var dagens prosjekt, er en skikkelig juleklassiker. Småkakene har en nydelig smak og smelter nærmest på tungen. Og når Næss baker så er det ikke noe tull, de lager deigen til berlinerkransene med både rå og kokte eggeplommer. Dette gjør at berlinerkransene blir møre, fine og smaker ekstra godt.

Disse flotte håndlagde julekakene kan du nå få kjøpt hos nettopp Næss Bakeri og kafe på CC Gjøvik. 

Næss bakeri lager berlinerkranser til jul
Nam! Har du ikke smakt berlinerkransene til Næss, så anbefaler vi virkelig at du gjør det.