Lussekatter
13. desember er Luciadagen, og lussekatter hører med til alle små og store barns Lucia-feiring. Inviter til fest og nyt smaken av deilige lussekatter.
INGREDIENSER
16 PORSJONER
- 200 g smør
- 5 dl melk
- 50 g gjær
- 1/4 g safran
- ca. 1 ts salt
- 2 dl sukker
- 2 stk egg
- 14-16 dl hvetemel
- 1 stk egg til pensling
- 2 ss rosiner til pynt
SLIK GJØR DU
- Smelt smør og tilsett melk. Varm melkblandingen til den er ca. 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne blandingen. Ha i safran og rør godt.
- Tilsett salt, sukker og egg. Ha i litt og litt mel av gangen, bland til en smidig deig. Dekk bakebollen med et klede og la deigen heve til dobbel størrelse (ca. 1 time) på et lunt sted.
- Forvarm stekeovn til 225 °C.
- Ha deigen på melet bakebord. Trill 16 tynne pølser og form dem til lussekatter.
- Pynt med rosin. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15–20 minutter. Pensle med egg.
- Stek lussekatter midt i ovn i 8–10 min, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.
Oppskrift og bilder: matprat.no // Opplysningskontoret for egg og kjøtt.