SENTER: GjøvikHAMAR

Lussekatter

13. desember er Luciadagen, og lussekatter hører med til alle små og store barns Lucia-feiring. Inviter til fest og nyt smaken av deilige lussekatter.

INGREDIENSER

 

16 PORSJONER

  • 200 g smør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1/4 g safran
  • ca. 1 ts salt
  • 2 dl sukker
  • 2 stk egg
  • 14-16 dl hvetemel

  • 1 stk egg til pensling
  • 2 ss rosiner til pynt



SLIK GJØR DU

  1. Smelt smør og tilsett melk. Varm melkblandingen til den er ca. 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne blandingen. Ha i safran og rør godt.

  2. Tilsett salt, sukker og egg. Ha i litt og litt mel av gangen, bland til en smidig deig. Dekk bakebollen med et klede og la deigen heve til dobbel størrelse (ca. 1 time) på et lunt sted.

  3. Forvarm stekeovn til 225 °C.

  4. Ha deigen på melet bakebord. Trill 16 tynne pølser og form dem til lussekatter.

  5. Pynt med rosin. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15–20 minutter. Pensle med egg.

  6. Stek lussekatter midt i ovn i 8–10 min, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.

 

 

 Oppskrift og bilder: matprat.no // Opplysningskontoret for egg og kjøtt.