SENTER: HamarGJØVIK

Bli med inn i Mariannes julehus

Gammelt blandet med nytt, et hav av tente lys i skjønn harmoni med naturen, jordtoner og rust. Bli med hjem til Mariannes koselige julehus på Hamar.

Marianne Joløkken driver Myldre Interiør på CC Hamar. En populær interiørbutikk hvor du får tak i alt fra møbler til nips, spisende varer og myke tekstiler. Da vi spurte om hun ville åpne sitt julepyntede hus for oss, ble vi tatt imot med åpne armer og stor entusiasme – Marianne gjør nemlig ikke ting halvveis.

 

I et 350 kvadratmeter stort funkishus fra 1962 bor Marianne og familien. Det er nok plass å boltre seg på, og ingen tvil om at huseierne er opptatt av å ha det hyggelig rundt seg. Ikke nok med at Marianne er lidenskapelig interessert i interiør, men mannen Morten er definisjonen på en ekte handy man. Til sammen blir det gjennomført og stilig.

 

Det rustikke spisebordet er dekket på, juletreet med velvalgte kuler skinner i en krok, synlig fra alle kanter i stua, og vinterhagen er full av levende lys. Julestemning!

marianne1

Dekket spisebord for fire og pyntet juletre med kuler i lekre jordtoner.

marianne2

Bord dekket med naturlige elemeter, lin og grove tekstiler.

Hektisk julemåned

Etter en omvisning i hovedetasjen og en forklaring rundt valg av møbler, tekstiler og pynt i alle rom, setter vi oss ned for en liten prat. Marianne er glad i jula, og det synes.

 

- Hva er jul for deg?

-Jul for meg er mye. Jeg starter så vidt med pynting til advent, også kommer det bare mer og mer fram utover i desember. Ellers er jeg jo mye i butikken denne måneden. Jeg synes det er hyggelig å hjelpe kunder med julegavetips, pakke inn gaver og synke godt ned i sofaen når mørket senker seg, sier Marianne.

 

Gammelt og nytt

Den romslige stua bærer preg av tunge skap og en stor innbydende sofa med lekre puter og pledd.

-Det store svarte skapet er et bondeskap fra 1900-tallet fra Ringsaker. Det er skakt og litt rart, men jeg er veldig glad i det. Det andre store skapet er et gammelt matskap jeg kjøpe på auksjon. Det har vært både trehvitt, hvitt og nå svart. Begge rommer mye og passer inn i stilen her, sier hun.

marianne3

Til venstre ser du det gamle bondeskapet fra 1900-tallet og til høyre matskapet som nå er malt svart.

Ved den knitrende og mer moderne peisen, står to brudekister. Det ene fra India og det andre fra Mariannes tante. Rundt på vegger, hyller og bord er det pyntegjenstander i kobber. Tregulvet er gråmalt og hverken pyntefat eller noe annet er tilfeldig pyntet og plassert.

 

 - Jeg er ikke opptatt av trender, men følger min egen stil. Jeg liker godt å blande gammelt med nytt og synes det er gøy med møbler og gjenstander fra hele verden. Sofabordet er et spisebord fra India. Der sitter de på puter på lave bord og spiser. Det er ganske grovt i treverket, så Morten mener han får flis i føttene når han har beina på bordet, sier Marianne og humrer.

marianne4

Peisen i stua synes fra alle kanter og ved siden av ser du brudekistene. Sofabordet fra India passer godt inn i rommet og er av grove materialer.

På bordet står årets adventsfat med fire kraftige kubbelys. Det tunge fatet er pyntet med grønne greier, kongler og stjerner i stål. Videre inn i TV-stua henger tre julestrømper på peisen, et stort skap er malt i samme farge som veggen. En beige-brun farge som matcher den gamle stritapeten som fortsatt eksisterer i rommet.

 

- Dette er godstolen min. Her flater jeg ut når kvelden kommer. Hovedstua og tv-stua var åpen da vi flyttet hit, men vi har satt opp en vegg og gjort det om til flere soner. Jeg er ingen minimalist, som du sikkert ser. Her er hver hylle fylt opp med små pyntegjenstander som jeg synes er fine og som jeg har plukket opp på min vei, forteller Marianne.

 

- Hvilke juletradisjoner har du?

 - Jeg er egentlig vant med gammeldags jul hvor vi pynter nærmere julaften og har julepynten oppe til 20. dag jul. Slik er det ikke lenger. Jeg jobber alltid på julaften og i romjula, så jobben er en del av mine juletradisjoner. I tillegg spiser vi grøt på dagen og ribbe på eftan på julaften. Ellers er jeg veldig glad i alt som er godt. Marsipangris er en favoritt.

marianne6

Årets adventsfat med kraftige kubbelys og naturelementer blandet med sveisede stjerner. 

Det forholdsvis gamle huset er pusset opp jevnt og trutt siden familien Joløkken flyttet inn for åtte år siden. I enden av tv-stua, kommer man inn i vinterhagen. Et magisk sted både på sommerstid og vinterstid.

- Her tilbringer vi veldig mye tid. Lange sommerkvelder og godt inn mot høsten. Alle overgangsperioder er fine her. Det er mulighet for å åpne alle vindusflater. Ja, dette er nok en favorittplass, sier Marianne.

 

Hun setter seg ned og ser seg rundt. Tenner et lys som hun hadde glemt og tent blant de mange andre. Det er ingen tvil om at Marianne er glad i hjemmet sitt og pyntingen som hører med.

marianne7

Den lune vinterhagen kan lukkes med vinduer og brukes selv på kjølige dager. Plantene trives godt og kan fint overvintre i dette rommet. Med myke puter og pledd, tente lys og frost på bakken utenfor kan man fint kose seg her i desember.

marianne8

Fra vinterhagen kommer man inn i tv-stua. Marianne elsker å tenne levende lys ute i vinterhagen.

SE FLERE BILDER AV MARIANNES JULEPYNTEDE HUS HER:

marianne9

Til tross for lite snø, har Marianne pyntet inngangspartiet med bålpanne, en kjelke, grønne busker og lykter. Velkommen inn! 

marianne15

En del av sofakroken med et stort vegghengt bilde på den ene veggen. På kjøkkenet er det en enkel, men lekker kalender laget med tavle og kritt.

marianne14

Detaljer fra stua og et oversiktsbilde av den ene stua. 

marianne13

Tv-stua er full av jordtoner og svarte detaljer. Lunt og lekkert. Marianne har valgt å beholde den gamle strietapeten i tv-stua.

marianne11

Detaljer og pynt fra hovedstua. 

marianne12

På kjøkkenbordet står det svibler i potter, hasselnøtter i skåler og det oser julebakst. 

marianne10

Her er den store hylla malt i matchende farge som strietapeten i tv-stua. Den brede sofaen er en drøm å sitte i.

marianne16

Det gamle matskapet er pyntet med kranser i desember. Gammelt og nytt i fin harmoni.