SENTER: HamarGJØVIK

Høstfristelser

Det er høst, kveldene blir mørkere og det er ekstra deilig å kose seg med noe godt å spise. Her kommer noen tips til gode retter!

Kremet oksegryte

My Post - 2020-10-07T101055.185

Kremet oksegryte. Oppskrift og bilde fra Tine.

Denne oksegryten er en norsk vri på den franske klassikeren boeuf bourguignon.

Rosmarin og sopp gjør gryten til skikkelig varmende høstmat. 

 

Oppskrift breget på fire personer:

 

  • 800 g biffkjøtt , gjerne mørbrad eller flatbiff
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 1 ss hvetemel
  • 2 dl kokende vann
  • 2 dl tørket sopp
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 dl rødvin
  • 2 dl kjøttkraft
  • 1 ½ stk rødløk
  • 3 stk gulrøtter
  • 2 stilker stangselleri
  • 4 stk hvitløksfedd
  • 2 ss TINE Meierismør
  • 1 kvist frisk rosmarin
  • 2 stk laurbærblader
  • ½ ts kanel
  • 3 dl TINE Crème Fraîche Original

Til servering

  • 2 dl TINE Crème Fraîche Original
  • ¼ ts nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

 

  1. Sett ovnen på 180 °C. Hell kokende vann over den tørkede soppen og la stå i minst 5 minutter. Del løk i båter, gulrot i biter, selleri i skiver og finhakk hvitløken.
  2. Del kjøttet i biter, krydre med salt og pepper og dryss over mel. Brun kjøttet i puljer i en gryte med litt smør. Legg til side og fres løk, gulrot, selleri og hvitløk i et par minutter
  3. Hell over tomater, rødvin, kraft, sopp med væsken, rosmarin, laurbærblad og kanel og kok opp. Legg på lokk og sett gryten i ovnen i 2 timer.
 

 

Hjemmelaget fiskesuppe

Skjermbilde 2020-10-07 kl. 10.17.43

Hjemmelaget fiskesuppe. Oppskrift og bilde fra Tine.

Hjemmelaget fiskesuppe smaker nydelig!

Du vil bli overrasket over hvor enkelt det er å lage fiskesuppe fra bunnen av.

 

Oppskrift beregnet på fire personer:

 

  • 2 stk poteter
  • 2 stk gulrøtter
  • ¼ stk sellerirot
  • 1 stk løk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 l ferdig utblandet fiskebuljong
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 3 dl TINE Matfløte eller TINE Lett Crème Fraîche 18 %
  • 400 g fisk F.eks. laks, steinbit, blåskjell eller reker.

Til servering

  • 1 ssfinklippet gressløk (kan sløyfes)

 

Slik gjør du:

 

  1. Start med å skrelle og rive potet, gulrot og selleri grovt, eller skjær dem i tynne strimler. Finhakk løk og skjær hvitløk i tynne skiver.
  2. Ha ferdig utblandet fiskebuljong og grønnsakene i en kjele. La småkoke i 5-10 minutter. Ha i salt og pepper.

    Tips : 2 dl av buljongen kan erstattes med hvitvin hvis du ønsker.

     

  3. Ha i fløte, eller Crème Fraîche, og kok opp rett før servering. I mellomtiden skjærer du fisken i passe store biter.

    Tips: Bruk steinbitfilet, torsk eller for eksempel laks - alt etter hva du har tilgjengelig eller hva du har lyst på. Hvis du synes suppen er for tynn, jevner du med maisenna før servering. Rør ut 1-2 ts maisennamel i 0,5 dl kaldt vann. Når du har fått den klumpefri, tilsetter du den i suppa i jevn stråle mens du rører hele tiden.

     

     

  4. Tilsett fiskebitene, ta gryta vekk fra platen og la fisken trekke i suppa i ca. 5 minutter til fisken er knapt ferdigtrukket.

    Tips: Hvis du ønsker å ha i reker, tilsetter du dem rett før servering. Pynt gjerne med gressløk eller andre urter.

Tips: Reker smaker godt i en fiskesuppe, men for å unngå at de skal bli seige, skal de tilsettes suppen rett før servering - og skal ikke kokes! 

 

 

Eplesmuldrepai

Skjermbilde 2020-10-07 kl. 10.24.35

Eplesmuldrepai for seks personer. Oppskrift og bilde fra Tine.

Smuldrepai er enkelt å lage og smaker kjempegodt. Her bruker vi epler men du kan også bruke rabarbra eller pærer i denne paien.

 

Antall porsjoner 6:

Fruktblanding:

  • 500 g epler (evt. rabarbra eller pærer)
  • ¾ dl sukker
  • 1 ss potetmel

Smuldredeig:

  • 1 ½ dl hvetemel
  • 2 dl havregryn
  • 4 ss sukker
  • 100 g TINE Meierismør

 

Slik gjør du:

 

  1. Du trenger en ildfast form. Sett stekeovnen på 200 °C over- og undervarme.
  2. Del frukten i biter og bland med sukker iblandet potetmel. Fordel blandingen i en form.
  3. Ha mel, sukker og havregryn i en bolle, bruk gjerne kjøkkenmaskin. Skjær smøret i terninger. La maskinen gå slik at alt blir en grynet masse, eller bruk fingertuppene.
  4. Dryss smulene i et jevnt lag over frukten i formen.
  5. Stek i stekeovnen til deigen er gyllen og fruktsaften bobler opp langs kanten av formen, ca. 45 minutter.
  6. Server paien lunken med vispet fløte, rømme eller iskrem til.

Tips: Piano Vaniljesaus smaker godt til alle fruktpaier.

Muffins med eple og kanel

Skjermbilde 2020-10-07 kl. 10.37.14

Muffins med eple og kanel. Oppskrift og bilde fra Tine.

Man setter alltid stor pris på å få servert saftige kaker. Her er oppskrift på eplemuffins (eller cupcakes) med kanel, som er fint å ta med på dugnad, servere i barnebursdagen eller fryse ned og ha på lur til når du får overraskende besøk.

 

15 porsjoner:

 

  • 2 stk egg
  • 1 ½ dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 100 g TINE Meierismør , smeltet
  • 2 dl TINE Helmelk 3,5 % fett eller annen type
  • 4 dl hvetemel
    2 ts bakepulver
  • 1 ts kanel
  • ¼ ts salt
  • 2 stk epler

 

Slik gjør du:

 

  1. Sett stekeovnen på 190°C og finn fram muffinsformer eller gjerne stekebrett med muffinsformer.
  2. Smelt smøret i en kjele og avkjøl litt.
  3. Visp egg, sukker og vaniljesukker i en bolle til en luftig eggedosis. Tilsett melk.
  4. Bland sammen mel, bakepulver, kanel og salt og vend det i eggedosisen. Tilsett det smeltede smøret.
  5. Riv eplet grovt, press ut væsken og vend det raskt i deigen. Fordel røren ¾ fulle i muffinsformer på brett eller papirformer. Legg gjerne en eplebåt i hver.
  6. Stek muffinsen midt i ovnen i ca 20-25 minutter. Avkjøl på rist. Dryss gjerne over litt melis ved servering.

Tips: Hakk gjerne 1/2 desiliter mandler eller valnøtter og ha i deigen. #2: Du må gjerne bytte ut eple med pære