SENTER: HamarGJØVIK

Kjøttfrie middager for hele familien

Kunne du tenke deg å spise litt mer kjøttfritt, men usikker på hva som faller i smak hos familien? Her er noen tips!
Fullkornslasagne

FULLKORNSLASAGNE MED COTTAGE CHEESE

 

Denne lasagnen er et sunnere alternativ, smaker nydelig og er en lasagne helt uten kjøtt. Vi har brukt proteinrik cottage cheese og gode grønnsaker i en veldig god saus.

 

Ingredienser

1 stk grovhakket løk
1 ss meierismør
4 stk gulrøtter
200 g sellerirot
1 stk paprika
1 boks hermetiske tomat (hele eller hakkede)
½ dl tomatpuré
1 stk grønnsaksbuljongterning
3 dl lettmelk
½ ts salt
¼ ts nykvernet pepper
1 ts tørket oreganokrydder
9 stk lasagneplater av fullkorn
2 beger Cottage Cheese Original (á 250g)
2 dl revet ost

 

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 225 °C.
  2. Smelt smør i en varm stekepanne, og stek løk. Skrell gulrøtter og sellerirot, og skjær de i små biter eller gjerne riv dem med rivgern. Kutt paprika i terninger. Ha alt over i pannen sammen med løken.
  3. Rør i hermetiske tomater, tomatpuré, smuldret buljongterning, melk, salt, pepper og oregano. La sausen koke opp, og la den koke i minst 5 minutter.
  4. Legg grønnsakssaus, lasagneplater og cottage cheese lagvis i den ildfaste formen. Avslutt med saus og strø over revet ost. Stek i nedre del av ovnen i ca. 30 minutter.

 

TIPS

Har du prøvd squash som et alternativ til lasagneplater? Det er kjempegodt! Du trenger da én stor squash, og du bruker en ostehøvel til å lage lange, fine skiver som du legger lagvis sammen med ostesaus og tomatsaus.

Tomatsuppe

TOMATSUPPE MED OSTETOAST 

Suppe er sunn og enkel hverdagsmat å lage fra bunnen av. Denne milde tomatsuppen faller garantert i smak hos de minste. Med sprø ostetoast på toppen, får du noe knasende godt å tygge på i tillegg.

 

Ostetoast
8 skiver baguetter
2 ts Meierismør
150 g Revet ost

 

Tomatsuppe
1 stk løk , finhakket
1 stk hvitløksfedd , finhakket
3 stk gulrøtter , revet
½ stk squash , revet
2 ss Meierismør
1 ss tomatpuré
6 stk soltørkede tomater , hakket
1 dl frisk basilikum
2 bokser hermetiske tomater
6 dl grønnsaksbuljong
½ ts salt
¼ ts pepper
2 dl Crème Fraîche Original

 

 

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 220 °C. Smør baguetteskiver med smør og dryss over revet ost. Stek øverst i ovnen til de er gylne, 3-4 minutter.
  2. Fres løk, hvitløk, gulrot og squash blankt i smør i en gryte på middels varme, 2-3 minutter. Ha i tomatpuré, soltørkede tomater og basilikum, og fres ett minutt til. Hell over hermetiske tomater og buljong, og småkok i 10 minutter.
  3. Kjør tomatsuppa glatt med en stavmikser, smak til med salt og pepper, og rør inn crème fraîche. Server med hele ostetoast i eller ved siden av suppa. Toastene kan også deles i biter, og drysses over suppa.

 

 

Tips

  • Ostebrød og krutonger er en god måte å bruke gammelt brød og osterester på. Bland gjerne flere typer ost, og tilsett tørket krydder for en ekstra piff.
  • Har du overmodne tomater liggende, kan du bruke dem som erstatning for hermetiske tomater i suppa. Det er en god måte å unngå matkasting på.
Fløyelsgrøt

FLØYELSGRØT PÅ SPELT

 

En gammel grøt-klassiker med ny vri. I denne oppskriften på smørgrøt har vi brukt speltmel og toppet grøten med friske bær!

 

Ingredienser

(4 porsjoner)

10 dl Helmelk 3,5 % fett
2 dl speltmel
50 g Meierismør
⅛ ts salt

 

Topping

4 dl friske bær, f.eks. bringebær og blåbær
2 ts malt kanel
4 ts rørsukker
4 ts flytende honning

 

 

Slik gjør du

  1. Pisk sammen melk og speltmel til du får en glatt jevning i kjelen. Varm opp under konstant omrøring og la småkoke i ca. 5 minutter eller til en tykk grøt.
  2. Rør inn smør og smak til med salt. Server med friske bær, kanel og sukker.

 

 

TIPS

  • Ønsker du litt krønsj kan du drysse over hakkede nøtter eller solsikkekjerner.
  • Fløyelsgrøt toppes tradisjonelt med smør, kanel og sukker, men de friske bærene bidrar til en friskhet som kler grøten godt. Bruk gjerne litt syltetøy om du ikke har friske bær tilgjengelig.
     

Kilde: oppskrifter og bilder hentet fra Tine.no

 

 

Tips til flere kjøttfrie middager? Se mer på tine.no.