SENTER: HamarGJØVIK

Knivguide

Godt redskap er halve jobben. En kvalitetskniv er noe du har glede av i mange år, og behandler du den riktig har du den kanskje hele livet. En god kniv kjennetegnes ved at den er skarp, har god balanse og et godt håndtak som ligger godt i hånden. Vi har fått tips av Kitch'n og Tilbords - her er knivene du bør ha på kjøkkenet.

Brødkniv

Med mindre du kun spiser butikkoppskåret brød, er det kjekt å ha en brødkniv. En brødkniv har et langt taggete knivblad som skjærer fine skiver av selv et porøst, nybakt brød. Kniven egner seg også godt til store grønnsaker og frukter som f.eks. kål eller andre harde grønnsaker.

Kokkekniv

Kokkekniv er en god og allsidig kniv. Den kan brukes til alle skjæreoppgaver på kjøkkenet som ikke krever en spesialkniv. Knivbladet på de aller fleste kokkekniver er fra 16-22 cm. Her er det lurt å kjenne på de ulike typene i butikk for å finne den kniven som passer best for deg. En kokkekniv egner seg til hakking, kutting og skjæring av fisk, kjøtt og grønnsaker.

Santokukniv

Er et alternativ, eller tillegg, til den klassiske kokkekniven. Allsidig kniv som egner seg både til kjøtt, fisk og grønnsaker. Kniven er lettere, knivbladet litt kortere, og de fleste har luftlommer for å hindre det du skjærer henger igjen på kniven.

Grønnsakskniv/universalkniv

Er en litt mindre kniv med kortere blad til alle finere kutt og mindre oppgaver. F. eks skjæring av tomater, urter og lignende.

Oppbevaring av kniver

Oppbevar knivene dine i en knivblokk, eller på en sterk knivmagnet. Unngå å legge dem løst i kjøkkenskuffen. Da risikerer du at knivene blir skadet da de lett dulter borti andre gjenstander i skuffen, samtidig som de blir sløve.

Vedlikehold av kniver

Hold knivene dine fine og skarpe ved å slipe dem regelmessig. Enten ved bruk av keramisk knivsliper, slipestål eller slipestein. Se under for hvordan slipe kniver med keramisk knivsliper fra Kitch'n.

 

 

Gode generelle knivråd:

  • Velg en kniv i behagelig størrelse, en som ligger godt i hånden
  • Bruk et skjæreunderlag av bløt plast eller tre
  • Ikke skjær i dypfryst mat og ikke hakk i ben.
  • Skyll kniven etter bruk for å unngå skjolder på knivbladet
  • Vedlikehold knivene regelmessig ved å slipe dem.
  • Oppbevar dem i en knivblokk eller på en sterk knivmagnet
  • Vask knivene dine for hånd - da holder de mye, mye lenger!