SENTER: HamarGJØVIK

Løpesko-guide

Sommer en høytid for utetrening og for mange har løpesesongen allerede startet. Skovalg er ekstremt viktig for å unngå skader, feilbelastning og for løpekomforten. Sport 1 har sko for alle føtter og distanser.

Dreven løper, eller tenkt til å begynne? Det viktigste og første du bør gjøre før du tar beina fatt, er å finne riktige sko for dine føtter. Her er det flere faktorer som spiller inn. 

 

Spørsmål du bør stille deg selv er:

  • Hvor ofte skal jeg løpe?
  • Hvor langt vil jeg løpe?
  • Hvor skadeutsatt er jeg?

 

I tillegg bør du sjekke hvordan foten beveger seg i avviklingen av løpssteget. Altså om du har normalpronasjon, overpronasjon eller underpronasjon. Om dette ikke blir sjekket, og du løper med feil sko over tid, kan dette gi store belastningsskader.

 

Sport 1 har både kunnskapen og utvalget som skal til for at du skal finne løpeskoene som passer deg. Nedenfor har vi samlet en rekke løpesko for ulike føtter og distanser.

TERRENGLØP/MENGDE: Hoka Challenger ATR 4 er skoen for deg som ønsker å løpe på variert underlag og trenger god demping. Den takler grus, asfalt og sti uten problemer. Skoen har helt ny mesh overdel som gir en lavere vekt, bedre passform og ventilering.

 

Den er også forsterket på de viktigste stedene, som over tåboksen, slik at den tåler mer røff bruk ute i terrenget. En løpesko som er allsidig, lett nok til raske økter og når du skal ha startnummer på. Den har også mer enn nok demping til de lange turene. Kanskje en av de mest allsidige skoene og en favoritt blant team løperne.

LETTVEKTER/KONKURRANSE: Kinvara 9 er favoritten blant lettvektere som blander fart, lav vekt, grunnstabilitet og responsiv støtdemping, noe som gjør den veldig populær blant løpere på alle nivåer.  Kinvara 9 er det perfekte valget for alle typer tempo- og teknikktrening, alternativt som en maratonsko for en dreven løper

TRIATHLON: On Cloudflow er en lett og luftig sko som vant prisen for beste løpesko i 2017/2018 under årets ISPO-messe. Cloudflow byr på god demping og særlig god respons i forfoten. Sålematerialet i Cloudflow gjør at foten beveger seg naturlig i den rullende bevegelsen fra fotisett til fraspark. Passer godt til triathlon.

MENGDETRENINGS: Nike Pegasus anbefales til den nøytrale løperen som søker en løpesko som kan brukes på alle løpeturer. Pegasus 35 kjennetegnes med at den er myk og behagelig nok til de lange turene, men samtidig responsiv og hurtigreagerende nok til at du føler deg rask når du setter opp farten. 

OVERPRONASJON/LANGDISTANSE: Hoka Arahi 2 er en lett løpesko for de med overpronasjon. Skoen gir god demping og er ekstremt lett til å være en stabilitetssko. Yttersiden av sålen gir ekstra støtte og stabilitet til de som løper med pronasjon, og gir skoen støtte og beskyttelse uten bruk av stive og harde innlegg.

NØYTRAL/MENGDETRENING: Saucony Triumph ISO 4 er en nøytral mengdetreningsko. Skoen er myk, har god demping og en solid overdel. Ønsker du en stødig treningsmodell med god støtdemping og respons er dette skoen for deg.

INTERVALL: Hoka Clifton 4 er svært lett, meget godt dempet og veldig, veldig rask. Skoen er bygd rundt HOKA’s berømte midtsåle geometri som nå er oppgradert for å gi støtdemping og beskyttelse som varer lenger. En meget allsidig lett løpsko som egner seg like godt til intervaller som til raske langturer.