SENTER: HamarGJØVIK

Små hjerter som gleder stort!

Over 4000 barn i Hedmark lever i familier med vedvarende lav inntekt. Mange hundre barn i Hamar og omegn får julegaveønsker oppfylt ved hjelp av et ikke helt vanlig juletre i desember, nemlig ønsketreet på CC Hamar.

Julen er en tid hvor alle skal være sammen. Det skal være glede, fellesskap, gode middager og ønsker som oppfylles. Slik er det ikke for alle. Heldigvis finnes det små hjerter som gleder stort.

 

I samarbeid med Hedmark Røde Kors ble Ønsketreet gjennomført for første gang i 2016. I fjor fikk over 600 barn og ungdom sine julegaveønsker oppfylt, og det var ingenting å utsette på givergleden til besøkende på senteret.

 

- Ønsketreet var en kjempesuksess i fjor og vi opplevde at folk sto og ventet på at vi skulle henge opp flere ønsker. Vi har tidligere hatt julegaveinnsamling til familier med lav inntekt, men det ble alltid et overskudd med gaver til de yngste. Det er viktig å huske på ungdommen også, sier rådgiver i Hedmark Røde Kors, Margrethe Nordby.

 

En stor dugnad

Bare i Hamar er det mørketall på antall barn og unge som lever med forsørgere som sliter med å få endene til å møtes. Ønsketreet ble opplevd som både fint, kjærlig, trist og rørende det første året. Menneskene rundt treet var folk som ønsket å bidra og folk som bidro.

 

- Vi gleder oss til å komme i gang med årets ønsketre. I år er vi enda bedre rustet og har et bredere nedslagsfelt. I tillegg har vi endra flere frivillige som skal bidra med logistikken rundt ønsketreet i år. Det hele er jo en stor dugnad fra lokalsamfunnet. Vi opplevde at studenter, barn, besteforeldre og bedrifter ville bidra. Mange foreldre viste stor takknemlighet og noen gledestårer ble felt. Gavene var alt fra ullsokker, leker og sportsutstyr til noen som så sårt ønsket seg det, forteller Line Kristoffersen, rådgiver i Hedmark Røde Kors.

 

Ønsketreet er ikke bare vakkert å se på, men det gir også rom for refleksjoner. Det er lov til å ta en pause i julestria for å tenke på andre enn seg selv og sine. Ønsketreet gir perspektiv, og mange foreldre tok med seg barna til Ønsketreet for å vise at ikke alle tar julegaver som en selvfølge.

 

Den frivillige kraften

For Hedmark Røde Kors, starter jula allerede om våren. Hedmark Røde Kors har om lag 1500 frivillige som ønsker å gjøre noe for andre. Det er der kraften ligger. Nordby og Kristoffersen forteller at de tilrettelegger for aktiviteter i hele fylket, men at det er de frivillige som gjør jobben.

 

-Flere lokale ledd har latt seg inspirere, noe som resulterer i hele 6 ønsketrær i Hedmark i år. Disse vil være på CC Hamar, i Kongsvinger, i Elverum, i Brumunddal, Trysil og på Rena. Desember er en heftig måned, men den gir også veldig mye, sier Nordby.

 

Hva betyr jula for dere?

-Jula betyr tid med familie, være sammen. I tillegg å få lov til å jobbe med Ønsketreet. Det gir jula en ny dimensjon og beriker juletiden. Vi passer også på å sette pris på det vi har. Det er lett å velge bort egen julebakst mot noen ekstra timer jobb, sier damene.

 

Hvordan kan vi «bruke» julen til å bli bedre medmennesker?

-Jeg er litt usikker på om vi kan bruke julen til å bli bedre medmennesker, men vi opplever at veldig mange ER gode medmennesker som gjerne vil bidra til glede for andre. Ønsketreet på CC Hamar og julekveldsarrangementet på Kjøkkenet AS på Folkests Hus på Hamar (Tidligere Jul på Gregers) er veldig konkrete tiltak. Vi vet ikke alltid hva vi kan gjøre, men gjennom disse tiltakene blir behovet veldig konkret og mange vil derfor bidra.

 

Hvordan kan vi spre den julegleden vi selv opplever til andre?

-Veldig mange opplever akkurat den julegleden ved å kunne gjøre noe for de som ikke har så mye eller som gruer seg til jul. Julen er en tid for ettertanke og mange opplever nok at det kan bli vel mye gaver. Da er det fint å kunne gjøre noe for andre.  Julen er en høytid som er med på å forsterke følelsen av ensomhet og å stå utenfor. Røde Kors har tiltak gjennom hele året for mennesker som opplever dette, men vi forsterker innsatsen i forbindelse med jul da er en vanskelig tid for mange.

 

I år er tre kommuner med som samarbeidspartnere i Ønsketre-aksjoen på CC Hamar. Dette gir oss muligheten til å formidle ønsker fra enda flere barn som bor i Hamar, Stange og Løten. Det er viktig for oss å ha en tett dialog og et godt samarbeid med ulike instanser som er tett på disse barna og deres familier.