SENTER: HamarGJØVIK

Stjerner som gir håp

Stjerneveggen på CC Hamar gjør at mange kobler av noen minutter fra julestria og gir rom til ettertanke. Veggen er en del av Kreftforeningen sin stjernekampanje som kjøres for syvende gang i år.

Nesten alle har et forhold til kreft. Kanskje er en nær av deg rammet og skal tilbringe julen på et av Innlandets sykehus? De er ikke alene. Kreft tar dessverre ikke juleferie, og mange må tilbringe førjulstiden og kanskje hele julen på sykehus. Da skal de vite at det er folk som tenker på dem og ikke føles seg alene.

 

Stjernevegg på CC Hamar

Det er tre år siden den første stjerneveggen ble satt opp på CC Hamar i desember. «Hvem tenker du på?» står det skrevet på den. På veggen kan du henge på små klistremerkestjerner der du har skrive en hilsen til en du tenker på, som enten er syk, har vært syk eller som kanskje har gått bort.

 

- Veggen fungerer som sorgarbeid for noen, for andre bringer den håp og støtte i en vanskelig tid. Vi forbinder ofte jula med glede og hyggelige stunder, derfor kan denne tiden også være ekstra sårbar hvis man er rammet eller kjenner noen som er rammet av for eksempel kreft. Det er helt gratis å henge opp en stjerne på stjerneveggen, og vi håper på en full vegg. Vi kaller det ren omtankehandling før jul, sier distriktssjef i Kreftforeningen, Berit Jevnaker.

 

Pynter opp sykehusene

Stjerneveggen på CC Hamar er en del av Kreftforeningens stjernekampanje. Når du gir en gave til kreftforskning, henges det opp stjerner på et sykehus du velger. Gjennom kampanjen henges det derfor opp tusenvis av stjerner på norske sykehus og sykehjem gitt av folk i hele landet.  Gaven som går til kreftforskning vil bedre livskvalitet for pasienter og pårørende, slik at flere kan komme hjem til jul, nyttår og alle andre dager i året.

 

- I fjor ble det hengt opp ca 15400 stjerner rundt om i Norges land, 1166 av dem på de ulike sykehusene i Sykehuset Innlandet.  Bak hver eneste stjerne sto et menneske som bryr seg. Det er fint å tenke på. Julestjernen er et symbol på håp, og på

sykehusene henger de i fellesarealer slik at både pasienter og pårørende kan se dem. Pasienter, besøkende og ansatte kan se dem fra 25. november og få glede av dem hele jula.  På selve stjernen står det en hilsen: «Det er mange som tenker på deg. God jul. Kreftforeningen», forteller frivillighetskoordinator for Kreftforeningen, Gaute Holthe.

 

Hva betyr jul for dere?

  • Jul for meg er å tilbringe tid med familie og de jeg er glad i. Synes også jula er en tid for takknemlighet, sier Gaute.
  • For meg er jul raushet. Vi er rausere med hverandre i familien og i samfunnet ellers. Ellers setter jeg pris på det nære, og tid til ettertanke, sier Berit.

 

Hvordan kan vi «bruke» julen til å bli bedre medmennesker?

  • Jeg tenker vi kan vise takknemlighet for de man har rundt seg og folk man ikke kjenner så godt. I tillegg glede seg over at det gode samfunnet vi lever i, sier Gaute.
  • Julefeiringa på Gregers er et godt eksempel her. Den tar vare på mage som ville hatt ei stusselig jul ellers. Jeg tenker også det kan være hyggelig å tilby en venn eller venninne å hjelpe til med julevasken eller bake noe til jul, sier Berit.

 

Hva gir dere julestemning?

  • Desemberplanlegging og pynting til advent. Jeg må bake krumkaker og Mor Monsen. På jobben får jeg ordentlig julestemning etter vi har samlet våre samarbeidspartnere og spist julegrøt. Da er det jul, sier Berit.
  • Jeg kommer i julestemning av å skrive ønskeliste til jul. Jeg er en forkjemper for den lange ønskelista, og kommer i bedre julestemning jo lenger lista blir. Det handler ikke nødvendigvis om gavene, men om skrivinga, sier Gaute.

 

Hvis du vil gi en gave til kreftforskning – og sende en stjerne, gå inn på:stjerneaksjonen