SENTER: HamarGJØVIK

Stjerner som gir håp

Stjerneveggen på CC Hamar gjør at mange kobler av noen minutter fra julestria og gir rom til ettertanke. Målet til Kreftforeningen Innlandet er å få opp 1000 stjerner denne julen.

Kreftforeningen står bak stjernekampanjen som har eksistert i seks år. Kampanjen går av med grunntanken «håp til jul». Nesten alle har et forhold til kreft. Kanskje er en nær av deg rammet og skal tilbringe julen på et av Innlandets sykehus? Personen er ikke alene.

 

Stjernevegg på CC Hamar

Det er to år siden den første stjerneveggen ble satt opp på CC Hamar i desember. På stjerneveggen kan du henge opp små klistremerkestjerner du får utdelt med en hilsen til en kreftrammet. Veggen fungerer som sorgarbeid for noen, for andre bringer den håp og støtte i en vanskelig tid.

  • Vi forbinder ofte jula med glede og hyggelige stunder, derfor kan denne tiden også være ekstra sårbar hvis man er rammet eller kjenner noen som er rammet av for eksempel kreft. Det er helt gratis å henge opp en stjerne på stjerneveggen, og vi håper på en full vegg. Vi kaller det ren omtankehandling før jul, sier distriktssjef i Kreftforeningen Innlandet, Berit Jevnaker.

 

Pynter opp sykehusene

I julen henges det opp tusenvis av stjerner på norske sykehus, gitt av folk i hele landet. Når du gir en gave til kreftforskning på nett, henger Kreftforeningen opp en stjerne på et sykehus du velger.

  • Lokalt ble det hengt opp 612 stjerner på sykehus i fjor som genererte 193.000 kroner til Kreftforeningen. Målet for Innlandet i år er 1000 stjerner og rundt 300.000 kroner. Julestjernen er et symbol på håp, og på sykehusene henger de slik at både pasienter og pårørende kan se dem, forteller frivillighetskoordinator for Kreftforeningen Innlandet, Gaute Holthe.

Stjernekampanjen er viktig for Kreftforeningen Innlandet som året rundt jobber systematisk med barn og unge som pårørende. I juletiden er det ekstra viktig å ha en møteplass hvor man kan snakke, møte likesinnede, lage julekort og andre hyggelige aktiviteter. Julestjernekampanjen ender i en tv-sending lørdag 22. desember på TV2 fra Akershus Festning.

 

Hva betyr jul for dere?

  • Jul for meg er å tilbringe tid med familie og de jeg er glad i. Synes også jula er en tid for takknemlighet, sier Gaute.
  • For meg er jul raushet. Vi er rausere med hverandre i familien og i samfunnet ellers. Ellers setter jeg pris på det nære, og tid til ettertanke, sier Berit.

 

Hvordan kan vi «bruke» julen til å bli bedre medmennesker?

  • Jeg tenker vi kan vise takknemlighet for de man har rundt seg og folk man ikke kjenner så godt. I tillegg glede seg over at det gode samfunnet vi lever i, sier Gaute.
  • Julefeiringa på Gregers er et godt eksempel her. Den tar vare på mage som ville hatt ei stusselig jul ellers. Jeg tenker også det kan være hyggelig å tilby en venn eller venninne å hjelpe til med julevasken eller bake noe til jul, sier Berit.

 

Hva gir dere julestemning?

  • Desemberplanlegging og pynting til advent. Jeg må bake krumkaker og Mor Monsen. På jobben får jeg ordentlig julestemning etter vi har samlet våre samarbeidspartnere og spist julegrøt. Da er det jul, sier Berit.
  • Jeg kommer i julestemning av å skrive ønskeliste til jul. Jeg er en forkjemper for den lange ønskelista, og kommer i bedre julestemning jo lenger lista blir. Det handler ikke nødvendigvis om gavene, men om skrivinga, sier Gaute.