Maren Lundby (27) er kjent for å sveve høyt, men har beina godt plantet på jorda når hun får spørsmål om store avgjørelser, fremtid og egen helsesituasjon.

Lørdag 8. januar avvikles Idrettsgalla 2022 i Oslo Spektrum, og Maren Lundby er nominert i to kategorier. Årets kvinnelige utøver og årets navn. I tillegg er 27-åringen en sterk kandidat til å vinne prisen «årets forbilde» etter at hun i fjor høst var åpen om utfordringene ved toppidrett og egen helsesituasjon. Vi har tatt en prat med Maren.

På spørsmål om hva Innlandet og Gjøvik betyr for henne, er den jordnære totningen klar i sin tale.
– Jeg bor på Lillehammer nå, og ser for meg å bosette meg i området jeg er fra i framtiden. Det er her jeg føler meg hjemme.

Det er ingen tvil om at Maren er en god og synlig ambassadør for Innlandet. Hun takker for den lokale støtten hun har fått i løpet av sin karriere, og spesielt det siste året hvor hun måtte ta det tøffe valget om å droppe OL i februar 2022.
– Støtten fra det lokale næringslivet har betydd enormt mye for meg. Det er ikke mye økonomisk støtte å få ellers i hoppsporten, så jeg er takknemlig for det rause lokalmiljøet på Gjøvik og Toten, sier Lundby.

Maren Lundby
KLAR FOR IDRETTSGALLA: Maren Lundby lader opp til Idrettsgallaen hjemme på Innlandet.

Kampen om likestilling

Maren har vært et ansikt utad i kampen om likestilling og for å synliggjøre kvinnelige hoppere.
– Jeg kommer til å fortsette å kjempe for at kvinner og herrer skal ha like muligheter i hoppsporten. Vi begynner sakte, men sikkert å nærme oss noe, men det er fortsatt et stykke igjen. Målet mitt er at kvinnelige hoppere skal få konkurrere i de største bakkene og få vist seg fram. I julen for eksempel, var vi jentene i Ljubljana i Slovenia og hoppet i en bitteliten bakke der, mens herrene hoppet i stor bakke under hoppuka. De fikk masse oppmerksomhet, mens vi knapt eksisterte. Det er hemmende for sporten vår at vi ikke får delta på de store arrangementene, sier Lundby.

Maren har vært åpen om at hun sliter med å innfri vektforutsetningene for å kunne hoppe bra på ski, og at hun ikke er villig til å slanke seg på en uforsvarlig måte for å bli mesterskapsklar. Derfor tok hun valget om å droppe OL i Beijing i februar.
– Jeg fikk overraskende mye støtte fra alle hold etter den tunge avgjørelsen jeg tok i oktober i fjor. Jeg var litt spent i forkant, men de aller fleste har ment at avgjørelsen var både riktig og viktig.

Hva jobber du mot nå og i fremtiden?
– Målet mitt nå er å komme meg tilbake i hoppbakken på en god måte i fremtiden. Akkurat nå trener jeg som normalt som en skihopper, men jobber fortsatt med å ordne opp i det som hindrer meg i å hoppe bra på ski. Jeg håper å være tilbake i konkurranse neste vinter og kjempe om seier, sier Lundby.