Sommeren kan ikke komme fort nok, og ikke minst gleder vi oss til Fredvikafestivalen. Vi har tatt en prat med primus motor for Fredvika, Frøydis Holstad Torp.

Frøydis (25) har vært engasjert i Fredvikafestivalen siden starten i 2018. Hun er opprinnelig fra Gjøvik, men har nettopp flyttet hjem igjen og satser fullt ut på å jobbe med festivalen.
Hun har til nå bodd litt i Oslo og i Lofoten, her har hun blant annet studert og jobbet med festivaler i Oslo og på Trevarefabrikken, et kulturhus og hotell i Lofoten.

Frøydis Holstad Torp

Hjem til Gjøvik

Frøydis trives med å bo ved Mjøsa igjen og prøver fortsatt å finne svaret på hva hverdagen hennes på Gjøvik er, bortsett fra arbeidet.
– Jeg er nok egentlig en storbyjente, innrømmer Frøydis, men har så lyst til å jobbe med Frevikafestivalen og sørge for at den går bra, at jeg velger å bo hjemme på Gjøvik.

Ellers er isbading er noe hun har drevet med fast i mange år. Badstua i Fredvika settes stor pris på og frekventeres hyppig. Lett tilgjengelig og enkel å bruke. Frøydis gleder seg til å snøre på seg joggeskoa for en løpetur i skogen, men først må snøen smelte.
Hun har mange baller i luften samtidig. Hun studerer beredskap og krisehåndtering på Rena.
– Dette føler jeg er relevant for både arrangementer og verden generelt som det er nok kriser i, sier Frøydis.

Fredvikafestivalen
Foto: Martin Litwicki

Fredvikafestivalen

Frøydis elsker å jobbe med festival, det er drømmejobben for henne! Hun liker alt fra å sette sammen folkene, og sammen med de skape innholdet i selve festivalen.  Å se glade og fornøyde besøkende på gressletta, som koser seg med musikkopplevelser og god stemning, det er betaling nok for meg. Det er virkelig gøy å se hva resultatet blir etter et år med jobbing.

– Intensjonen med konseptet er å lage festivalen vi selv har savnet. Det var ingen stor musikkfestival på Gjøvik når jeg vokste opp. Jeg dro til Tønsberg og på Slottsfjell og var frivillig, og deltok i praktikantprogram der som gjorde at jeg kom meg inn i denne bransjen. Og hvorfor må man det, dra ut av byen? Vi syntes Gjøvik fortjente en skikkelig musikkfestival og ønsker at unge skal kunne oppleve det i egen by, og se at så kule ting kan skje på Gjøvik, forteller Frøydis.

Det er en liten gjeng som eier konseptet og jobber med det hele året. Inn mot og under festivalen er det ca. 20-30 stykker som er involvert i og jobber med prosjektet. I tillegg får de veldig god drahjelp av omtrent 200 frivillige under gjennomføring. Uten de, blir det ingen Fredvika.

Det jobbes med å booke artister hele året og Frøydis føler at Fredvika på disse årene har fått vist frem et bra utvalg av skikkelig gode norske artister.
– Det kjedeligste med å jobbe med festivalen er kanskje at man drømmer stort, og så må man kanskje komme seg litt ned på jorda i forhold til at man har budsjetter å forholde seg til, forteller hun.

Målet for Fredvika at det skal bli den beste festivalen på Innlandet.
– Vi skal være i folks kalender og sommerferien skal starte på Fredvika. Det tror jeg det er om fem år, og heldigvis er vi allerede det for en god del, sier hun.

– Folk har godt av å dra på konserter, ikke bare på festival. Vise at man vil bruke kulturtilbudet. Vi har godt av å se folk og få nye impulser. Ta litt sjanser og prøv noe nytt.

Årets festival

I år blir festivalen 23.-24. juni og Frøydis gleder seg veldig til Skaar.
– Vi har booket Fie igjen som er veldig gøy live, og vi har tatt litt tilbake lørdagen som flere har savnet. Opplev tidlig konsert på lørdagen og nyt hele dagen på Fredvika, forteller Frøydis. Lørdagen blir veldig bra med Marit Larsen som entrer scenen først, ellers er det Ramón, Skaar, Hedda Mae og ikke minst avslutter OnklP & de fjerne slektningene. Sjekk resten av programmet her. https://www.fredvika.no/

Fredvikafestivalen
Foto: Martin Litwicki

Fredvika Arrangørskole for ungdom

– Noe av det som er mest givende, er å jobbe med ungdom, sier Frøydis.
Det er stort engasjement rundt barn og unge, Fredvika er gratis for barn og det blir en egen ungdomsbillett i år også.

– Vi lager arrangørskole for ungdom nå, som er litt tilsvarende det jeg måtte reise til SlottsfjelI for å få tak i, bare for enda litt yngre. Jeg husker selv når jeg skjønte at man faktisk kunne jobbe med arrangementer, det var en wow-følelse, den følelsen har jeg lyst til å gi noen andre også, forteller hun.

Arrangørskolen er for de mellom 15-19 år og for de som er nysgjerrig på hvordan man lager festival og egne arrangementer. Det blir kursing i arrangements- og festivalplanlegging fra A-Å, med kunnskap om og innblikk i kulturbransjen, praksis og arbeidserfaring på Fredvikafestivalen. Her er  det mellom 10 og 20 heldige ungdommer som får plass.

Alternativ Jul

I tillegg til Fredvika jobber Frøydis også med Alternativ Jul, det har hun gjort helt siden hun var 17 år, altså de ti siste årene. Hun har vært prosjektleder for hele prosjektet siden 2014.  I februar i år ble hun hedret med den anerkjente prisen «Årets medmenneske» på Gjøvik Gallaen. Alternativ Jul er en åpen og inkluderende julefeiring for alle som trenger et sted å være eller noen å feire med.

– Det er den mest takknemlige jobben jeg har i løpet av et år, det er veldig givende å jobbe med fordi folk setter så stor pris på det, forteller Frøydis. Bare det å legge til rette for at gjestene, som av grunner som vi ikke aner, velger å komme, det gir meg utrolig mye. Det fellesskapet som blir i løpet av kvelden er så unikt, og det at så mange med forskjellig bakgrunn setter seg ned og spiser middag sammen, det blir det god stemning av.

– Det er rett og slett hyggelig å jobbe med, og legge til rette for at det blir en litt finere jul for de som  ikke har så mye å se frem til med jula, sier Frøydis.

Frøydis mener at samfunnet trenger mer raushet og inkludering, ikke bare i jula. Det koster oss så lite å være litt mer rause med hverandre.

For masse vårinspirasjon? Les vårt vårmagasin her!