Sesongbaserte menyer, afrikansk kaffe og lukta av varm gjærbakst er bare noe av det serveringsstedene Næss, Lasse Liten og Krutt kan tilby på CC Gjøvik.

Med lidenskap for god kaffe tilbyr Daniel Vilnes Hilsen spesialkaffe fra flere verdensdeler hos Krutt Espressobar på CC Gjøvik.

Krutt espressobar ble etablert i 2006 med fokus på å gjøre Gjøvik hekta på gode kaffeopplevelser. Kaffebaren er en lokaldrevet grunderbedrift og del-eiet av kaffebrenneriet LIPPE AS.

– Jeg prøvde å få med Lippe på eiersiden i 2018 men de var da opptatt med andre prosjekter. Det endte da opp med et annet lokaldrevet eierskap som fungerte godt men måtte dessverre melde konkurs da pandemien herjet i 2020. Det var etter dette, at Lippe tok kontakt og lurte om om vi skulle finne på noe sammen og da var jeg ikke vond å be, sier Daniel.

Daniel Vilnes Hilsen hos Krutt Espressobar.

Godt samarbeid

Alexander Von Der Lippe forklarte at han angret litt på at han ikke tok sjansen første gangen. Etter gjenåpningen i 2020 har Krutt virkelig fått en ny start. 

Nå samarbeider han tett med Lippe som også stiller høye krav til kvalitet.

– Vi måtte gjøre noe. Jeg måtte tenke kreativt og nytt med tanke på synlighet og tilgjengelighet. I samråd med arkitekt fikk vi åpnet opp fasaden og det nye amfiet ble til. Her sitter man laidback i ulike nivåer og kan speide fritt mot fellesarealet. Jeg har tenkt gjenbruk og bærekraft så de gamle bordene er skjært og tilpasset hver enkelt plass. Fargene i putene gjenspeiler etikettene på kaffeposene våre, der hver farge representerer et spesialkaffe-produserende land/region, sier Vilnes Hilsen stolt.

Kaffe i verdensklasse og lave skuldre

Og stolt har han all grunn til å være. Tilbakemeldingene har vært overveldende etter nyåpningen, og kaffeglade kunder strømmer til Krutt for ekte håndverk.

– Både Lippe og jeg har fokus på detaljer. Jeg husker jeg fikk servert håndbrygget kaffe av Pia Von Der Lippe på smaksmessen på Lillestrøm i 2011 og lot meg fascinere stort av hvor godt kaffe kunne bli med litt nøyaktighet. Dette var en real «øyeåpner» for meg og det hjalp selvsagt på at daværende eier også var av samme kaliber. Jeg har tatt med meg alle disse erfaringene inn i arbeidet, noe som har gjort meg ekstremt kvalitetsbevisst.

Spesialkaffe dyrkes i subtropiske klima rundt ekvator og er distinkt på smak, først og fremst på grunn av nøyaktighet fra bonde, kvalitet på jordsmonn og sin kompleksitet i koppen. 

Spesialkaffe inneholder over 1000 smaksaromaer og kan på en måte sies å være mere kompleks enn vin.

– Hvilken kaffe er din favoritt?

– Jeg foretrekker svart kaffe, gjerne sesongfersk fra Kenya. Denne venter vi på hele året. Bønnene blir som regel høstet i november/desember og kommer til oss rundt juni/juli. Det første partiet vi får inn går som regel ut av butikken samme dag. Dette er for meg selve «Amaronen» for kaffeelskere, sier Vilnes Hilsen.

Frister med sesongvarer

I over 20 år har Lasse Liten vært en del av folks hverdag og fest på Gjøvik. Driverne og de ansatte er genuint opptatt av gode smaker og kombinasjoner som vil trekke folk tilbake til Lasse Liten gang på gang.

– For oss betyr et måltid mye mer enn å bli mett, sier daglig leder Rolf André Larsen.

Sammen med driver, Steinar Sagrusten sørger han for at det vel besøkte serveringsstedet i løpet av et år runder 150.000 gjester.

– Vi har holdt stand på CC gjøvik siden 1. april 2009, så det begynner å bli noen gode år. Vi har lært kundene våre og kjenne, og serverer kun det vi selv synes er godt. Det fungerer godt, sier Larsen lattermildt.

Teamet hos Lasse Liten
Team Lasse Liten med daglig leder Rolf André Larsen og driver Steinar Sagrusten bakerst.

Lunt og urbant

Lasse Liten er kjent for sin majestetiske utsikt over Mjøsa i tredje etasje. Kafeen er både urban og koselig, og det er rom for både barnefamilier og jobblunsjer.

– Vi ønsker være folkelige og ha god stemning i lokalet. I tillegg til dette er folk opptatt av å få denne kombinasjonen sammen med god mat og drikke. Nå er det også mulig å nyte et godt glass vin til Cæsar salaten etter mange års kamp for å få retten til å søke skjenkebevilling, forteller de.

– Hvilke retter selger dere mest av?

– Vi selger godt av tomatsuppa vår og det går mye av skagenrøra. I tillegg må vi ikke glemme at vi faktisk selger rekesmørbrød til om lag en halv million i året.

I løpet av 13 år på CC Gjøvik, har gjengen på Lasse Liten alltid vært opptatt av å bruke lokale råvarer så langt det går, og skifter meny opp til fem ganger i året for å kunne by på nye smaker og kombinasjoner.

Tradisjonelt og trendy

Etter snart 60 år med tradisjonell bakst, har søstrene Næss kastet seg på donut-trenden med stor suksess.

Gunhild Næss, Næss Bakeri og Kafe
Gunhild Næss hos Næss Bakeri og Kafé.

Det startet som hjemmebakeri i et nybygd hus på Gjøvik i 1966. Olaug Næss bestemte seg for å bruke siste innspurt av svangerskapet til å bake og selge unna. 50 kilo mel ble til sju slag julekaker og smultringer som ble solgt videre til kakebokser i hele byen. 

Mye er forandret siden den gang, men baksten foregår fortsatt i samme kjeller med de samme tradisjonsrike oppskriftene. 

Nå er det søstrene Gunhild og Anne Næss som styrer skuta med stø kurs, og har drevet kafé på CC Gjøvik siden 2001.

– Vi kan vel si vi er gode på bakst. Gjærbakst og marsipankaker er våre spesialiteter. Det er tradisjonelt, men to sikre vinnere, sier Gunhild.

Kastet seg på trend

Næss bakeri og kafé har mange trofaste kunder som daglig tar turen for et smørbrød eller et kakestykke. Man skal ikke kimse av halve rundstykker med godt pålegg, men i fjor høst, etter flere henvendelser fra kunder, startet Næss å selge donuts med variert pynt på.

– Vi er heldige som har mange stamgjester og passer godt på disse som kommer for kaffekoppen og roastbiffen. Samtidig er det viktig at vi fornyer oss og hører etter hva folk vil ha. Vi kastet oss på donut-trenden, og det går så det suser, sier Gunhild.

Reduserer matsvinn

Næss på CC Gjøvik har gjort stor suksess med sin egen ordning som de kaller «stengepose». Dette er en pose som selges på slutten av dagen full av bakevarer og mat som er igjen.

– Vi er opptatt av å redusere matsvinn og kaster svært lite. En fin ordning for oss og for kunder, sier Gunhild.

Denne våren og sommeren er ekstra hektisk for Næss-søstrene. Snart er det tid for konfirmasjoner og da er det alltid mye å gjøre.

– Det blir mye baking framover, noe vi ser fram til. I tillegg skal vi ta godt vare på kundene våre på Næss på CC Gjøvik, sier hun.