Barn er mye ute og leker uansett vær. For at barnet skal trives og kose seg ute, er riktig påkledning viktig for å ikke bli kald, våt, klam eller for varm. En god regel er å følge det såkalte trelagsprinsippet. Tenk innerlag, mellomlag og ytterlag når du planlegger barnas vintergarderobe.

Vinterklær fra Barnas Hus på CC Gjøvik

Trelagsprinsippet

Det innerste laget

Det innerste laget bør være tynt, tettsittende og gjerne av ull. Unngå bomullsundertøy på vinteren. Barn sitter mye på baken, og sammen med hodet er underlivet det stedet der man lettest blir kald. Ullundertøy er i dag i en helt annen kvalitet enn hva det var for flere tiår siden, da ull gjerne ble assosiert med kløe. Men ull er gull! Et merinoullplagg klør ikke, holder barnet varmt og transporterer opptil 30% av fuktigheten bort fra kroppen, slik at barnet ikke blir vått og dermed kaldt.

Om barnet har sensitiv hud, finnes det i dag en rekke alternativer til plagg i 100% ull. Blandingsplagg som kombinerer ull og silke, ull og bambus, eller ull og bomull er fullverdige og gode alternativ for barn som ikke tåler eller liker ren ull. Eksempler på slike plagg er Reflex sine serier, Snøfall og Bris. Snøfall-kolleksjonen består av bomull på innsiden og merinoull på utsiden. I tillegg er halslinning og ribben rundt armer og ben i bomull. På denne måten utnytter man merinoullens unike egenskaper uten at barnet har ullen direkte mot huden. Reflex Bris-serien er laget på samme måte, men med myk økologisk bambus på innsiden. For barn som sitter mye på baken ute, er Joha sine underbukser som består av bambus inn mot huden og ull ytterst ypperlige i vinterhalvåret.

Vinterklær fra Barnas Hus på CC Gjøvik

Det mellomste laget

Som mellomlag anbefaler vi både ull og fleece. Begge materialene isolerer godt. Det er viktig at det midterste laget ikke er for tettsittende da luft mellom lagene gir god isolasjon og bevegelighet. Men plagget må heller ikke være for stort, da får det motsatt effekt. For store klær gjør det vanskelig for små barn å bevege seg, så husk å kjøpe riktig størrelse. 

Vi anbefaler også et mellomlag som barnet kan lære seg å ta på selv. Hele dresser eller todelte sett med glidelås forenkler påkledningen for barnet. Om barnet holder på å slutte med bleie, anbefaler vi et todelt sett. Det kan være vanskelig å rekke toalettet i tide når barnet leker ute i barnehagen. Da er det lettere å kle av en bukse enn en hel dress. I tillegg blir det litt mindre skift om uhellet først er ute. 

Vinterklær fra Barnas Hus på CC Gjøvik

Det ytterste laget

Det ytterste laget er barnets beskyttelse mot snø, vær og vind. Her er det vinterjakker og – bukser, samt vinterdresser som gjelder. En vinterdress skal brukes mye og det er viktig både at barnet holder seg varmt, tørt og at det ikke blir klamt. Dressen bør være vind- og vannavstøtende, men samtidig pustende. Se etter en slitesterk dress med så høy vannsøyle som mulig. Strikk under foten er alltid en nødvendighet, det holder både snø, sand og vann ute.

Med det ytterste laget må man ta individuelle hensyn basert på barnets aktivitetsnivå og bruk. Til de minste kan det ofte være bra med dresser som har litt ekstra isolerende «padding» i baken da de ofte sitter mye på bakken. Her kan en dress som Reflex Bardu med varmereflekterende lining i baken være et ypperlig valg. For de litt større barna er det fint med dresser som har mulighet for å stramme inn litt i midjen slik at det blir enklere for barnet å bevege seg.

Tilbehør til uteleken

Riktig lue og votter er viktig for at barnet skal trives ute i kaldt vær og holde seg varmt, lunt og tørt. Hodet står for en stor del av varmetapet på en kald dag, så det er viktig med en god lue for å holde resten av kroppen varm. Vi anbefaler luer som har vindtett materiale foran ørene (f.eks. Windstopper), og tekstiler i ull eller fleece. Nordnes-luen fra Reflex er et godt eksempel på en lue som kombinerer alt dette. I snøvær kan luer med et ekstra ytterlag i Gore-Tex være en god idé, men tykke luer i ull varmer også godt.

Til de minste barna er balaclava et smart valg. Balaclava er en hettelue laget for å dekke hode, hals og nakke med åpning rundt ansiktet. Det er et ypperlig valg både fordi det kombinerer hals og lue, men også fordi mange små barn ofte er flinke til å dra av seg vanlige luer. Prøv gjerne balaclavaen før du kjøper, for å sørge for at den sitter godt rundt ansiktet uten å være for stram og uten at den sklir ned i øynene. Denne høsten har Tovdal fra Reflex vært et populært valg blant mange. Den er laget i supermyk, tovet ull og har søte ører i refleks – perfekt nå som det begynner å bli raskere mørkt på ettermiddagene. 

Kalde hender kan ødelegge gleden ved utelek. Sørg derfor for at barnet har varme votter og for at det har med et ekstra par med tørre votter i barnehagen. Det er nemlig stor sjans for at vottene blir våte og da er det greit med et ekstra par om barnet skal leke ute i flere omganger. Vi anbefaler votter med ullfõr eller annet termofõr. Vottene bør også ha et vannavvisende lag ytterst. Husk å impregnere vottene på lik linje med annet yttertøy.

Til de aller minst er det ofte enklest å få på votter med en glidelås som kan trekkes ned. Til større barn er det viktig at barnet selv skal kunne dra på vottene og få fingrene på riktig plass. Uansett alder på barnet, er det fint med votter som går litt oppover armen for å forhindre at det kommer snø i dem. 

Saken er hentet fra barnashus.no