StengtÅpent i dag: 14:00 – 18:00

HØST MED VENNEFEST
OG DEILIG MAT

Høsten er en fin tid for å samles rundt matbordet. Sosiale sammenkomster med venner og familie, med deilige retter av lokale råvarer – det beste høsten har å tilby.

HØST MED VENNEFEST
OG DEILIG MAT

Høsten er en fin tid for å samles rundt matbordet. Sosiale sammenkomster med venner og familie, med deilige retter av lokale råvarer – det beste høsten har å tilby.

Høsten er tiden for norske grønnsaker, sopp, lam og andre lokale råvarer. Vi har fått med oss Rolf André Larsen, Kristian Molstadengen Simensen og Hai Hang for å lage noen fantastiske retter som du kan servere på vennekvelden, familielaget eller andre sosiale sammenkomster.

På høsten har disse gutta fullt fokus på norske råvarer, og disse råvarene bugner det av hos CC Mat nå. Sesongen er allerede i gang, og det er stort utvalg av lam og vilt i ferskvaredisken hos CC Mat. En velfylt fiskedisk med deilige skalldyr, i ostedisken kan du velge i mange ulike lokale oster og i grønt disken kan du boltre deg i norske råvarer.

Smørstekt toast av surdeigsbrød med soppkrem, kantareller og syltet rødløk

Drikketips:

Hvitvin, Philippe le Hardi Bourgogne Côte-d'Or Clos de la Chaise Dieu Monopole 2022
Alkoholfritt, Leitz Eins Zwei Zero Sparkling Riesling

Hai Hang legger den siste touchen med syltet løk på sopptoasten.

Fat fra Kid.

Gladioler fra Mester Grønn | Ad Hoc krydderkvern fra Kitch’n | Kjøkkennhåndkler fra Kid | Spisebrikker fra Myldre.

Smørstekt toast med soppkrem, stekt kantarell og syltet rødløk (til 4 personer)
 
Skiver av godt brød stekes på begge sider i rikelig med smør, i en varm stekepanne
 
Soppkrem:
75 g sopp
1 ss smør
1 stk. sjalottløk
1 ss finhakket bladpersille
0,5 beger snøfrisk naturell (à 125 g)
2 ss lettrømme
 
Rens sopp og finhakk soppen med en kniv, eller kjør den rask i en foodprosessor til det er finhakket uten at det safter seg. Stek soppen gyllen i en stekepanne med smør sammen med finhakket sjalottløk. Ha i finhakket bladpersille, og smak til med salt og pepper. Avkjøl. Rør den stekte soppblandingen sammen med snøfrisk og rømme. Smak til med salt og pepper.
 
Sylta rødløk:
2 stk. rødløk i skiver
1,5 dl vann
1 dl sukker
0,5 dl hvitvinseddik/eplecidereddik
0,25 ts hel pepper
 
Kok opp vann, sukker og eddik i en kasserolle. Legg i rødløk og pepperkorn når sukkeret har løst seg opp. Kok opp, trekk kasserollen av platen og avkjøl. Løken blir best om den får stå og utvikle smak en stund. Skal du oppbevare løken lenge, kan du fylle den på rene glass og helle på lake til det dekker. Skru på lokk og oppbevar kaldt. Løken er holdbar minst to uker i kjøleskap.
 
Stekte kantareller:
Rens soppen og del opp de største soppene. Stek først soppen i tørr panne for å få den til å slippe noe av vannet. Tilsett smør når væsken rundt soppen har kokt inn. Stek til den blir gyllen og litt sprø. Smak til med salt og pepper.

Lammekarré med sellerirotpuré, råstekte poteter med urteolje, glaserte gulrøtter og rødvinssaus

Drikketips:

Rødvin, Bod. Antonio Alcaraz Casa Vital Age 2019
Alkoholfritt, Ringi Summerred Gårdspresset eple

Deilig lammekarré med sellerirotpuré, råstekte poteter med urteolje, glaserte gulrøtter og rødvinssaus.

Nå er vi i lammesesongen, utvalget er stort hos CC Mat.

Frederik Bagger karaffel og vannglass fra Kitch’n | Zwiesel vinglass fra Tilbords | Tallerken og trebolle fra HM Home.

Royal Copenhagen Prinsesse servise, Zwiesel glass og Skaugum Fjord bestikk fra Tilbords.

Lammekarré med sellerirotpuré, råstekte poteter med urteolje, glaserte gulrøtter og rødvinssaus (til 4 personer)
 
Lammecarré med urtelokk:
800 g lammecarré
salt og pepper
1-2 ss smør til steking
1 neve persille
2 ss panko eller brødrasp
1 ss parmesan, finrevet
1/2-1 ts sitronskall, finrevet
2 ss dijonsennep
1 ts flytende honning
 
Sett stekeovnen på 150 grader, over- og undervarme. Krydre lammekjøttet med salt og pepper, og stek det i en varm stekepanne med smør med fettsiden ned først, og deretter på alle kanter. Legg kjøttet med fettsiden opp i en ildfast form og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Stek kjøttet på midterste rille i 10 minutter.
 
Mens kjøttet steker kjører du persille, panko/brødrasp, parmesan og sitronskall i en liten kjøkkenmaskin med kniver/stavmikser, til du har en jevn og smulete blanding. Rør også sammen sennep og honning. Når kjøttet har stekt i ca. 10 minutter tar du det ut av ovnen, pensler oversiden med sennepsblandingen, og fordeler deretter urteblandingen oppå. Sett lammecareen tilbake i stekeovnen og la den steke videre til kjøttet har en kjernetemperatur på 54-56 grader. Det tar tilsammen ca. 30 minutter, avhengig av størrelsen på kjøttstykkene og hvor lenge du har forstekt det. Ta kjøttet ut av formen og la det hvile i 10-15 minutter før du skjærer det opp mellom bena. Kjøttet bør deretter serveres ganske umiddelbart.
 
Rødvinsaus:
1-2 sjalottløk, finhakket
1-2 ss smør
1 ss tomatpuré
1 1/2 dl rødvin
1 laurbærblad
1 kvast frisk timian
2 1/2 dl kraft av lam, storfe eller kalv
1 ts sukker eller honning
1-2 ss balsamicoeddik, vellagret type
1 ss soyasaus
2 ss smør
salt og pepper
 
Stek sjalottløk i litt smør, til den er blank og myk. Tilsett tomatpuré og la det surre med et par minutter. Ha deretter i rødvin og la den koke nesten inn. Tilsett kraft, laurbærblad og frisk timian og la det småkoke i ca. 5 minutter. Dersom du ikke har kraft kan du benytte utblandet fond eller buljong. Smak til med sukker/honning, balsamicoeddik, soyasaus, nykvernet sort pepper og eventuelt litt salt. Sil sausen. Rett før servering rører du inn smøret. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Dersom du synes at sausen er for tynn kan du eventuelt jevne den med litt maisenna. Hold sausen varm.
 
Glaserte gulrøtter:
350 gram gulrøtter
3 ss smør
1 bunt fersk timian
1 stk appelsin
1 ss honning
2 klyper Flaksalt
Pepper
 
Skrell gulrøttene, og del de opp i staver. Smelt smør i en stor stekepanne og legg i en kvast fersk timian og saften fra en appelsin. Fordel gulrøttene i stekepannen, slik at de danner et lag. Ha flytende honning over gulrøttene. Legg på et lokk på pannen og la gulrøttene stå og putre på lav varme i 10-12 minutter. Ta lokket av pannen. Krydre gulrøttene med salt og pepper og la de få koke videre uten lokk til mye av væsken er fordampet og de har fått en sirupsaktig konsistens. Rør slik at gulrøttene blir godt dekket av den glinsende sirupen.
 
Sellerirotpuré:
600 g sellerirot
6 dl melk
2 ss smør
salt og pepper
 
Skrell og skjær selleriroten i små biter. Ha alt over i en kasserolle og tilsett melken. Kok opp og la det koke til nesten all væsken har fordampet og sellerien er helt mør (bruk litt bakepapir som «lokk».) Kjør det hele til en jevn puré med stavmikser eller i en hurtigmikser. Visp inn smøret og smak til med salt og kvernet hvit pepper.
 
Ovnsstekte poteter:
800 g småpotet (velg kokefaste)
3 ss nøytral olje
3-4 ss finhakka persille
2 fedd finhakka hvitløk
Flaksalt
Kvernet pepper
 
Vask potetene godt og del i to, og vend dem i olje. Ha potetene over i en langpanne dekt med bakepapir, og strø over flaksalt og kvernet pepper. Stek potetene på 200 °C i 20-25 minutter. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene en sprø og gyllen skorpe. Vend inn hvitløk og persille før servering.

Blåskjell dampet i øl og vin med hjemmelagde frites og aioli

Drikketips:

Hvitvin, Colombo Ilha de Madeira Verdelho Reserva 2022
Alkoholfritt, Herxheim am Berg Nullkommanull Riesling Gewürztraminer

Deilige blåskjell som skal matches med hjemmelagde fries og aioli. Le Creuset støpejernsgryte fra Kitch’n.

Magnor Swirl champagneglass og drikkeglass/lykt fra Tilbords | Keramikkbolle og aluminiumsbolle fra Kid | Liten Keramikkskål fra Myldre.

Kristian fra Lasse Liten på CC Gjøvik og Hai frister med blåskjell, fries og aioli | Til høyre: Zwilling Gourmet brødkniv fra Kitch’n | Surdeigbrød fra CC Mat.

Blåskjell dampet i øl og vin med hjemmelagde frites og aioli (til 4 personer)

Øl- og vin dampede blåskjell:
2 nett blåskjell
6 ss finhakket sjalottløk
2 stk finhakket rød chili
8 fedd finhakket hvitløk
2 ss smør
1 stk sitron (saft og skall)
3 dl vin
3 dl øl
2 ts honning
4 dl kremfløte
Gressløk
Dill
 
Hell alle skjellene i vasken i kaldt vann. Skrubb blåskjellene hvis de er stygge. Kast alle skjell som har ødelagt skall eller ikke vil lukke seg i kaldt vann eller at du knipser på de. Resten legger du i en bolle og setter i kjøleskapet frem til du skal bruke dem.
 
Finkutte sjalottløk, hvitløk og chili og stek det sammen med smør på medium varme. La dette surre i minst 5 minutter på medium varme til løken har blitt helt myk og blank. Dette er for at du skal mest mulig smak fra løken og gir en bedre konsistens etterpå.
 
Skru opp varmen til nesten maks. Hell i blåskjellene, honning, øl og vin og sett på lokket. Ikke ta av lokket, men rist litt på kjelen. Etter ca 2 minutter er blåskjellene klare. Ta av lokket å sjekk at de har åpnet seg. (tiden varierer litt etter hvor store de er) vanlig medium blåskjell trenger ikke mer enn 2 minutter. Plukk opp blåskjellene fra kjelen og legg tilbake i en bolle. Hell i fløte, sitronsaft og det revede sitronskallet. Legg i halvparten av dill og gressløken. Kok i 2-3 minutter til kraften tykner litt. Smak til kraften med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft.
 
Hell nå blåskjellene tilbake i kraften og skru av varmen. Rør godt rundt så sausen kleber seg på og inni alle skjellene. Hell over i 2 store tallerkener og for få med deg all den gode kraften. Strø over resten av dillen og gressløken og server med en gang.
 
Hjemmelagde pommes frites:
4 stk bakt potet, eller andre store, kokefaste poteter
1 l raps/frityrolje, til fritering
1 ts salt
 
Skrell potetene og skjær den i tynne staver. Legg dem i en bolle og skyll potetstavene til vannet er helt klart. Tørk godt av potetene. Varm opp olje til 160 grader i en dyp, tykkbunnet kjele eller gryte. (eller frityrkoker) For å sjekke om det er varmt nok, stikker du en tresleiv ned i oljen. Dersom det bruser rundt sleiven, er oljen klar.
 
Ha noen av potetstavene i oljen, ikke ta for mange av gangen fordi da vil temperaturen i oljen synke. Når stavene er gylne tar du dem ut og lar dem renne av på kjøkkenpapir. Øk temperaturen på oljen til 180 grader og friter potetstavene igjen, til de har blitt sprø og fått riktig farge. Ta dem opp og la renne av seg på kjøkkenpapir. Dryss salt over og server.
 
Urteaioli:
2 stk eggeplomme
1 fedd hvitløk, stort, finhakket
1 ss dijonsennep
1 ss sitronsaft, eller hvitvinseddik
4 ss friske urter, hakkede
2.5 dl solsikkeolje
 
Ha alle ingrediensene over i en høy, smal beholder (viktig at beholderen ikke er for vid, stavmikseren skal akkurat få plass). Sett stavmikseren i bunnen av beholderen, miks til det begynner å tykne og løft/dra stavmikseren rolig opp til overflaten mens du mikser. Smak til med salt og pepper og litt mer sitronsaft om nødvendig.

Lokale oster fra Snertingdal Ysteri; Staslin gammeldags nøkkelost, Godbiten og Snertingdal Ysteri gull (gauda), plommechutney, ulike typer kjeks og CC Honning

Drikketips:

Hvitvin, Turckheim Pinot Gris Réserve 2021
Øl – mørk lager, Frydenlund Bokkøl
Alkoholfritt øl, Paulaner Hefe Non Alcoholic

Rolf fra Lasse Liten danderer oster fra Snertingdal Ysteri på fat. 

Zwiesel glass fra Tilbords | Steinfat fra Myldre.

Nydelige oster fra Snertingdal Ysteri – disse får du kjøpt i ostedisken hos CC Mat.

Hai og Rolf rigger til et deilig ostefat med tilbehør.

CC-honning | Honningskje fra Kitch’n

Tramontina Ostesett fra Tilbords | Grå Sabor liten ildfast form fra Kitch’n | Lys og dekor fra Myldre.

Wonki Ware keramikkfat fra Hvit Tråd.

Ostefat med plommechutney

Plommechutney:
1 kg plomme
2 stk sjalottløk
200 g brunt sukker
1 dl hvitvinseddik
2 stk. kanelstang
2 stk. stjerneanis
2 tsk ingefær, fersk, revet
sitron, noen dråper
salt og pepper
 
Skyll plommene i vann, og fjern steinene. Kutt plommene i små biter. Ha alle ingrediensene i en gryte, og kok opp. Rør godt underveis. Kok alt i omlag 1 time, eller til passende konsistens. Ta bort stjerneanisen og kanelstangen. Ha chutneyen i glass. Oppbevares kaldt fram til servering.

Nyt høstens beste råvarer!

Design og utvikling: Vilmar‿