Påskelam er en tradisjonell del av påskefeiringen. Det er mange måter å tilberede lam på, hva er din favoritt? Hos CC Mat får du lammekjøttet og ikke minst alt du trenger av deilig tilbehør for å lage en nydelig påskemiddag.
Mange går nok for lammelår eller stek til påskemiddagen, det er utallige muligheter. Men hva med et nydelig stykke lammecarré? Her får du en nydelig oppskrift.
Lammekarré med sellerirotpuré, råstekte poteter med urteolje, glaserte gulrøtter og rødvinssaus (til 4 personer)
Lammecarré med urtelokk:
800 g lammecarré
Salt og pepper
1-2 ss smør til steking
1 neve persille
2 ss panko eller brødrasp
1 ss parmesan, finrevet
1/2-1 ts sitronskall, finrevet
2 ss dijonsennep
1 ts flytende honning
Sett stekeovnen på 150 grader, over- og undervarme. Krydre lammekjøttet med salt og pepper, og stek det i en varm stekepanne med smør med fettsiden ned først, og deretter på alle kanter. Legg kjøttet med fettsiden opp i en ildfast form og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Stek kjøttet på midterste rille i 10 minutter.
Mens kjøttet steker kjører du persille, panko/brødrasp, parmesan og sitronskall i en liten kjøkkenmaskin med kniver/stavmikser, til du har en jevn og smulete blanding. Rør også sammen sennep og honning. Når kjøttet har stekt i ca. 10 minutter tar du det ut av ovnen, pensler oversiden med sennepsblandingen, og fordeler deretter urteblandingen oppå. Sett lammecareen tilbake i stekeovnen og la den steke videre til kjøttet har en kjernetemperatur på 54-56 grader. Det tar tilsammen ca. 30 minutter, avhengig av størrelsen på kjøttstykkene og hvor lenge du har forstekt det. Ta kjøttet ut av formen og la det hvile i 10-15 minutter før du skjærer det opp mellom bena. Kjøttet bør deretter serveres ganske umiddelbart.
Rødvinsaus:
1-2 sjalottløk, finhakket
1-2 ss smør
1 ss tomatpuré
1 1/2 dl rødvin
1 laurbærblad
1 kvast frisk timian
2 1/2 dl kraft av lam, storfe eller kalv
1 ts sukker eller honning
1-2 ss balsamicoeddik, vellagret type
1 ss soyasaus
2 ss smør
Salt og pepper
Stek sjalottløk i litt smør, til den er blank og myk. Tilsett tomatpuré og la det surre med et par minutter. Ha deretter i rødvin og la den koke nesten inn. Tilsett kraft, laurbærblad og frisk timian og la det småkoke i ca. 5 minutter. Dersom du ikke har kraft kan du benytte utblandet fond eller buljong. Smak til med sukker/honning, balsamicoeddik, soyasaus, nykvernet sort pepper og eventuelt litt salt. Sil sausen. Rett før servering rører du inn smøret. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Dersom du synes at sausen er for tynn kan du eventuelt jevne den med litt maisenna. Hold sausen varm.
Glaserte gulrøtter:
350 gram gulrøtter
3 ss smør
1 bunt fersk timian
1 stk appelsin
1 ss honning
2 klyper flaksalt
Pepper
Skrell gulrøttene, og del de opp i staver. Smelt smør i en stor stekepanne og legg i en kvast fersk timian og saften fra en appelsin. Fordel gulrøttene i stekepannen, slik at de danner et lag. Ha flytende honning over gulrøttene. Legg på et lokk på pannen og la gulrøttene stå og putre på lav varme i 10-12 minutter. Ta lokket av pannen. Krydre gulrøttene med salt og pepper og la de få koke videre uten lokk til mye av væsken er fordampet og de har fått en sirupsaktig konsistens. Rør slik at gulrøttene blir godt dekket av den glinsende sirupen.
Sellerirotpuré:
600 g sellerirot
6 dl melk
2 ss smør
Salt og pepper
Skrell og skjær selleriroten i små biter. Ha alt over i en kasserolle og tilsett melken. Kok opp og la det koke til nesten all væsken har fordampet og sellerien er helt mør (bruk litt bakepapir som «lokk».) Kjør det hele til en jevn puré med stavmikser eller i en hurtigmikser. Visp inn smøret og smak til med salt og kvernet hvit pepper.
Ovnsstekte poteter:
800 g småpotet (velg kokefaste)
3 ss nøytral olje
3-4 ss finhakka persille
2 fedd finhakka hvitløk
Flaksalt
Kvernet pepper
Vask potetene godt og del i to, og vend dem i olje. Ha potetene over i en langpanne dekt med bakepapir, og strø over flaksalt og kvernet pepper. Stek potetene på 200 °C i 20-25 minutter. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene en sprø og gyllen skorpe. Vend inn hvitløk og persille før servering.
Oppskrift fra Lasse Liten på CC Gjøvik.