Næss Bakeri og Kafé kombinerer god, gammel hjemmebakst med moderne kafékomfort på CC Gjøvik. Søstrene Gunhild og Anne Næss viderefører arven etter sin mor, så gjestene kan nyte gode kaker bakt av skikkelige råvarer.

Tekst og foto: Vibeke Lindstad Degn-Pettersen og Næss Bakeri og Kafé

Næss Bakeri og Kafé på CC Gjøvik
Søstrene Anne og Gunhild løfter arven etter sin mor Olaug (på bildet), som startet Næss Bakeri og Kafé. I disse dager går det mest i julekaker, men bakeriet leverer også kaker til spesielle anledninger.

Historien om Næss Bakeri og Kafé startet i en nybygd enebolig rundt juletider i 1966, da Olaug Næss bestemte seg for å spe på inntekten med å selge julekaker. Høygravid og utstyrt med 50 kg mel, familiens gamle oppskrifter og flittige hender, startet hun en tradisjon som døtrene i dag viderefører.

Næss Bakeri og Kafé på CC Gjøvik
Næss Bakeri og Kafé på CC Gjøvik

Fra torg til kafé

De syv slagene, smultringene, sjokoladekakene, eggerullene og formkakene fra eneboligens kjellerbakeri ble raskt viden kjent, og med døtrene Gunhild og Anne som trofaste medhjelpere solgte Olaug kakene gjennom torghandelen i Gjøvik, Brandbu, Lillestrøm og Hønefoss. I 1989 etablerte de utsalg på det som da het City Gjøvik, og året etter, da moren gikk bort, tok Gunhild over ansvaret for driften. Et par år senere gikk søsteren Anne inn i familiebedriften, og i 2001 åpnet de kafé i de samme lokalene som de har i dag.
Begge de to søstrene er utdannet i baker- og konditorfaget, og har delt arbeidsoppgavene mellom seg. Gunhild har ansvaret for kafeen og det administrative, mens Anne står for bakeriet og produksjonen. I tillegg har de en fast konditor ansatt i bakeriet og en rekke ekstra hender nå i julestria.

Jula er sentral

For jula er viktig for Næss Bakeri og Kafé. Det var julekaker det hele startet med, og Gunhild nøler ikke ett sekund med svaret på hva de sju slaga i bakeriet er:
– Goro, berlinerkranser, sandkaker, riflekjeks, serinakaker, sirupssnipper og tyske skiver. I tillegg har vi kransekake, julekake og god, fersk pepperkakedeig, laget fra bunnen av med fløte og ikke noe tull, ramser hun opp. Så snur hun seg mot søsteren.
– Når kommer pepperkakedeigen, Anne?
Det er Anne som styrer produksjonen, og hun kan fortelle at pepperkakedeigen kommer uka før første advent. Både halvkilos og helkilos pakning til de som vil kjevle og forme selv.
Siden sesong og tradisjoner er viktig for de to bakersøstrene, kommer lussekattene først i salg noen få dager før selve luciadagen. Markedsgampene, som de baker tusenvis av, selges også kun under Gjøvikmarken.

Sentral møteplass

Kafeen på CC Gjøvik har noe så unikt i kjøpesentersammenheng som vindusplasser. 37 sitteplasser med utsikt over Mjøsa og en beliggenhet i en av andre etasjes gjennomgangssoner gir dem et spesielt forhold til kundene sine.
– Folk vil gjerne sette seg nedpå og nyte noe godt når de er på handletur. Da er vi her og tilbyr sultne barn og trøtte shoppers en deilig pustepause, sier Gunhild. Her er det servering ved bordene, og kaffen serveres i kanne på bordet, så det er mulig å fylle på koppen selv.
I tillegg til kaker, serverer de bagetter, urtebrød, focaccia, oreganobrød og rundstykker til de som trenger litt mer solid mat i magen. Med kaffe fra Solberg Hansen, en profesjonell kaffemaskin og baristaopplæring sørger de også for at kaffen er av ypperste kvalitet. For Gunhild og Anne handler det om å gi gjestene en fullkommen opplevelse, der kaken og kaffen utfyller hverandre på best mulig måte.
Søstrene Næss bærer stolt arven etter sin mor, og de tar seg tid til å lage kaker på bestilling for alle anledninger. Deres dedikasjon til kundetilfredshet har gjort dem til en kjær institusjon i Gjøvik.