Jeansen har blitt en udødelig klassiker som alle bør ha i garderoben. Men det å finne den perfekte jeansen er ikke alltid like lett. Den finnes mange ulike modeller, midjehøyder og benlengder. Her prøver vi å guide deg gjennom slik at du kan finne jeansen som passer deg perfekt.

Høstantrekk fra CC Gjøvik
KAPPAHL Jeans Sam Cropped 499,- | Dressjakke 699,- | Smykke 99,- | GINA TRICOT t-skjorte 160,- | SKORINGEN B&Co loafers 799,- | HM Veske 299,-

Jeans er enkelt å style med det meste du har i klesskapet, så den perfekte jeansen er noe du absolutt bør ha i garderoben. Du får de i alle ulike prisklasser, men ettersom denim er et slitesterkt materiale som har lang levetid, så det heller ingen fare å investere litt.

Vi vil prøve å guide deg gjennom både materiale, passform, midjehøyder samt andre tips.

Stretch eller ikke stretch?

Jeans med stretch gjør at buksen blir ekstra komfortabel og den holder også fasongen vask etter vask. Men på grunn av materialblandingen vil denne ha noe kortere levetid enn en jeans uten stretch. Stretchy jeans vil sitte perfekt fra første stund og ikke vide seg ut noe særlig. Går du for vanlig denim uten stretch kan du gjerne gå ned en størrelse da denne vil vide seg ut en halv til en hel størrelse.

Hvordan baklommer bør se ut på jeans
Hvordan bør baklommene se ut? Til venstre ser du baklommer som ikke er så heldige, feil størrelse på lommene og feil plassering. Til høyre ser du baklommer som er veldig fine, god størrelse på lommene og fin plassering.

Hvordan bør baklommene se ut?

Noe å huske på når du velger jeans er at store lommer gir et inntrykk av mindre rumpe, mens små lommer får den til å virke større. Er lommene tettsittende vil rumpa se smalere og nettere ut, men små lommer gir en illusjon om en større rumpe.
Velger du en jeans med buet yoke, gir dette en rundere fasong. Sitter lommene og yoken for høyt opp gir dette intrykk av en avlang rumpe.

Yoke på jeans
Har du noen gang tenkt over yoken på jeans, og hva den gjør med hvordan jeansen sitter på deg?

Yoke, sier du?

Yoken er partiet bak på jeansen der den tydelige sømmen, som går mellom linningen og lommene er plassert. Altså den v-fomede sømmen bak på buksa over lommene. Det finnes ulike utforminger på yoken; V-formet, buet, omvendt bue, oppadgående bue rett eller ingen yoke i det hele tatt.
Yoken kan ha mye å si for hvordan buksen vil sitte på deg. For eksempel bør den være plassert nær lommene, altså nokså lavt, dersom du har en større rumpe.
En dypere V-form er det alternativet som er mest flatterende for de fleste, dette gir en illusjon av en smalere midje. En rett, vil derimot være med på å få midjen til å se større ut.

Hvordan vasker du jeansen?

Et godt tips er å vaske jeansen din så sjelden som mulig, da holder den seg veldig fin. Hvis buksen fortsatt er ren, men du føler at den trenger en liten “refresh”, så er det faktisk et fint alternativ å legge den i fryseren. Fryseren fjerner bakterier. Har det satt seg lukt i buksen, så luft den ute i et døgn.

Hvis du først må vaske den har vi noen gode tips:
-Vreng buksen før vask
-Knepp igjen glidelåser, knapper og tøm lommer
-Bruk flytende vaskemiddel for farget tøy
-Ikke bruk tøymykner på bukser med stretch
-Styr unna tørketrommel

Høstantrekk fra CC Gjøvik
CARLINGS Levi’s 501 cropped jeans 1099,- | VERO MODA Jakke 700,- | Genser 500,- | EUROSKO Stockholm sneakers 999,-

Hvilken midjehøyde skal jeg velge?

Midjehøyden påvirker hvordan jeansen ser ut og sitter på.

Dette er de ulike midjehøydene:

Lavt liv eller «low rise»
Sitter rett på eller under hoftebeinet. Passer bra for deg som er slank og har lange ben. Den passer også perfekt for deg med kort liv, da den forlenger overkroppen. Denne midjehøyden har funnet veien tilbake i motebildet, så det finnes mange varianter å velge mellom med lavt liv.

Mellomhøyt liv eller «mid rise»
Dette er den mest klassiske og tidløse midjehøyden. Den skal sitte mellom hoftene og navlen. Dette er ofte den midjehøyden som er komfortabel for alle kroppstyper, gir god struktur rundt midjen, og blir regnet som den mest figurvennlige.

Høyt liv eller «high waist»
Denne skal sitte i området av navlen. Gå for høyt liv om du ønsker å definere midjen, dette kan også gi en shapewear-effekt, da timeglassfiguren blir fremhevet. Den midjehøyden har også en forlengende effekt på beina.

Hvilken passform skal jeg velge?

Jeans fra CC Gjøvik

Cropped
Dette er jeans som er fine både for lave og høye. Cropped jeans skal i utgangspunktet stoppe ved ankelen. Så for de som er høye med lange ben, gir det en kul og avslappet look, og du kan også gi en følelse av at du er litt lavere.
For de som er lavere kan cropped jeans være løsningen for å finne bukser som faktisk er passe i lengden, og ikke er altfor lange i beina. Cropped jeans finnes i alle ulike passformer.
Jeans fra Lindex, NEA 499,-

Loose eller wide fit
Disse kommer i ulike fasonger, men har alltid en bred vidde fra øverst til nederst. Passer til deg som ønsker en løs og ledig jeans. Passer de fleste kroppsfasonger, men pass på å velge riktig midjehøyde og benlengde for deg.
Jeans fra KappAhl 599,-

Jeans fra CC Gjøvik
Jeans fra CC Gjøvik

Straight
Dette er en jeans som er rett i fasongen, fra topp til tå. Gir en ren og tydelig silhuett. Disse er for deg som ikke ønsker en ettersittende bukse. En tidløs klassiker som passer alle anledninger. Finnes i alle midjehøyder, så pass på å velge riktig for deg.
Jeans fra Carlings, Lee Carol 1099,-

Skinny
Denne jeansen har ettersittende passform og smale ben. Disse er for deg som liker å fremheve formene dine. Skinny jeans er helt supert hvis du ønsker å bruke en mer oversized topp eller jakke. Denne modeller er som oftest laget i stretchy materiale, noe som gjør at den er veldig behagelig å ha på seg. Finnes også i alle midjehøyder, så her er det også viktig å velge riktig type.
Jeans fra Gina Tricot, Molly 400,-

Jeans fra CC Gjøvik
Jeans fra CC Gjøvik

Slim
Denne passformen er en mellomting mellom skinny og straight. For deg som ikke vil ha en helt ettersittende, men fortsatt smal passform. Finnes i alle midjehøyder og kommer i ulike kvaliteter, men ofte med litt stretch.
Jeans fra KappAhl, Miranda 499,-

Flared
Denne passformen er ofte ettersittende i midje og rundt lårene, og går utover fra rett over kneet og ned, altså med litt sleng nederst. Perfekt for deg som ønsker å fremheve feminine kurver og den skaper balanse mellom under- og overkropp. Gir en illusjon av markert midje og lange, smale ben. Finnes i alle midjehøyder, men har ofte høyt liv.
Jeans fra Carlings, Lee Breese 999,-

Jeans fra CC Gjøvik
Jeans fra CC Gjøvik

Bootcut
Denne fasongen er smal i lårene og har økende vidde fra under kneet og ned. Dette er ikke en slengbukse. Passer for deg som ønsker å forlenge bena og er perfekt for deg med former, da den kan gi deg mer balanserte proposjoner. Livviddene varierer fra lav til høy. Kombiner gjerne en bootcut jeans med et par kule hæler for å få en enda lengre silhuett.
Jeans fra Cubus, High Waist curve 699,-

Mom jeans
Denne passformen er perfekt for deg med høyt liv. Disse jeansene er som regel litt bredere og løsere rundt hofte- og lårpartiet og litt smalere nederst. Praktisk å ha på seg og den løse passformen gjør buksene behagelige.
Jeans fra HM 279,-

Jeans fra CC Gjøvik
Jeans fra CC Gjøvik

I motebildet nå!
Den militærinspirerte cargojeansen er noe du ser mye av denne sesongen. Helt perfekt hvis du liker å blande et maskulint og feminint uttrykk. De er også enkle å style opp og ned ettersom hva slags stil du liker.
Jeans fra HM 299,-