Kan jeg bruke solkrem til kroppen i ansiktet? Blir jeg brun hvis jeg bruker høy solfaktor? Finnes det en egen solkrem for kviser? Det er mange spørsmål om solkrem til ansikt; her er svaret på ti av dem.

Solkrem til ansiktet

1. Er det så farlig om jeg ikke smører ansiktet?

Ja. Ansiktet er den delen av kroppen som er mest utsatt for sol, og eventuelle solskader tar du med deg gjennom hele livet. På kort sikt er det vondt og ubehagelig å bli solbrent, men på lengre sikt kan for mye sol føre til pigmentering, tidlig hudaldring og i verste fall hudkreft. Solbeskyttelse i ansiktet er derfor veldig viktig, særlig når solen er så sterk at UV-indeksen er 3 eller høyere.

2. Hvilken faktor bør jeg bruke?

Vi anbefaler solkrem med faktor 30 eller mer, i tråd med anbefalingene til Kreftforeningen. Faktor 50 kan være aktuelt dersom du er utsatt for pigmentering og hudaldring eller har en lys og sensitiv hud. Det samme gjelder hvis du bruker legemidler som kan gjøre huden sensitiv for sollys (for eksempel p-piller eller østrogentilskudd i overgangsalderen). Noen er skeptiske til å bruke høy faktor fordi de tror at man ikke blir brun. Det er riktig at det kan ta litt lengre tid, men til gjengjeld blir fargen ofte jevnere og holder som regel lengre.

Solkrem til ansiktet
Solkremer til ansikt fra Apotek 1: Dermica Sol, spf 30 (finnes i ulike faktorer) 180,- | Cliniderm Light & Mattifying Sun Gel, spf 25 (finnes også som Face Fluid i spf 50) 229,- | Cliniderm Age Defence Sun Face, spf 30 (finnes også i spf 15 og 50) 240,- | Avène Sun Face B-protect, spf 50+ 160,- | La Roche-Posay Anthelios ultralett solkrem, spf 50+ 270,- | Cosmica Sun Face Cream, spf 30 (finnes osgå i spf 15, 20 og 50) 210,- | Vichy Capital Soleil dry touch solkrem, spf 30 229,-

3. Jeg sliter med uren hud og kviser – hva bør jeg bruke?

Har du uren hud, akne eller rosacea er det ekstra viktig at du er nøye med solbeskyttelsen. Vi anbefaler at du bruker solkrem tilpasset fet og uren hud i ansiktet når UV-indeksen er lik eller høyere enn 3. Solkremen bør ha faktor 30 eller mer, ha lett konsistens og inneholde lite fettstoffer slik at den ikke tilstopper porene. Hvis du synes huden ser blank ut bør du velge solkrem med mattende effekt.

Hvis du bruker en eller flere legemidler mot akne er det ekstra viktig med god solbeskyttelse. Årsaken til dette er at legemidler mot akne ofte gjør huden mer utsatt for solskader. 

4. Trenger jeg solkrem når jeg bruker sminke med solfaktor?

Ja. Dagkremer og sminke med solfaktor er fint som beskyttelse i hverdagen gjennom vinterhalvåret eller på dager du er veldig lite ute. Men når den sterke vårsolen titter fram gir ikke slike produkter tilstrekkelig beskyttelse. Da må du bruke solkrem i stedet, slik at du blir ordentlig beskyttet mot solstrålene.

5. Er solkrem eller solspray best?

Begge deler er like bra, så lenge du bruker dem riktig. Solkrem bør smøres inn, og det er viktig at du gir kremen tilstrekkelig tid til å trekke inn i huden. Det går ofte raskere å påføre solspray, men samtidig er det fort gjort å glemme å påføre enkelte hudområder. Vær derfor ekstra nøye dersom du bruker solspray.

For utsatte områder (panne, nese og kinn) anbefaler vi at du bruker solstift med ekstra høy beskyttelse i tillegg.

Solkrem til ansiktet
Solkremer til ansikt fra Kicks: Biotherm Waterlover Face Sunscreen spf 30 eller spf 50 275,- | Clarins Dry Touch Sun Care Face Cream, spf 30 eller spf 50 295,- | DIOR Bronze Face Protective Creme, spf 50 (finnes også i spf 30) 375,-

6. Hvor ofte bør jeg smøre ansiktet?

Hovedregelen er å smøre seg hver 2.-3. time for å opprettholde den gode beskyttelsen. Du bør smøre oftere dersom du svetter mye  eller bader.

7. Jeg reagerer på mange solkremer – hva bør jeg velge?

Personer med sensitiv hud kan reagere på ulike hudpleieprodukter, også solkrem. Heldigvis finnes det flere solkremer som er ekstra milde for huden. Disse solkremene har blitt testet grundig, er fri for parfyme og kan brukes av de aller fleste. Uansett hudtilstand anbefaler vi at du alltid tester nye hudpleieprodukter før du begynner å bruke dem på ordentlig. Smør litt solkrem på et lite hudområde, og observer om huden blir rød og betent i løpet av noen timer.

8. Bør jeg smøre med dagkrem eller solkrem først?

Dagkremen skal først. Mange av oss bruker ansiktskremer med gode ingredienser for huden, og da er det viktig at disse påføres først og får trekke inn. Påfør solkremen, gi den litt tid til å trekke seg godt inn og ha på eventuell sminke til slutt. Noen bruker ikke så mange produkter og kan klare seg med en solkrem med fuktighetsgivende ingredienser. Det finnes mange solkremer med flere gode egenskaper enn bare solbeskyttelse. Spør oss om råd på apoteket.

Solkrem til ansiktet
Solkremer til ansikt fra Vita: COSRX Aloe Soothin Sun Cream spf 50+ PA+++ 215,- | Korres Red Grape Sheer Glow Finish Daily Sunscreen Face Cream spf 50 315,- | Clinique mineral sunscreen face fluid spf 50 275,- | Garnier Ambre Solaire Sensitive Protect Mist spf 50 159,- | Natálie Sunrise Dagkrem med spf 30 299,-

9. Kan jeg bruke en vanlig solkrem til kropp også i ansiktet?

I utgangspunktet så kan du det. Men de aller fleste vil oppleve at mange solkremer til kropp er litt tykke i konsistensen eller at de føles litt fete. Har man tendenser til blank hud, sorte prikker, kviser eller store porer, kan en fet krem bidra til forverring av dette. Det beste er derfor å bruke en solkrem som er utviklet for bruk i ansiktet.

10. Kan jeg bruke solkremen jeg kjøpte i fjor?

Solkrem er ferskvare, og hvis du vil være på den sikre siden bør du kjøpe ny solkrem hvert år. Men hvis solkremen har blitt oppbevart riktig (romtemperatur, gjerne i et skap eller en skuff hvor det er mørkt) og har holdt seg godt kan det kanskje gå greit. Ta litt krem på fingeren og se på den. Hvis den har endret farge eller konsistens bør du kaste den og kjøpe ny. Det samme gjelder hvis den lukter rart.

Sak hentet fra apotek1.no

Tekst hentet fra Apotek1.no
Kilder: Kreftforeningen, Norsk Helseinformatikk (NHI), leverandørinformasjon