Det hele startet med morgenbad før jobb på sommeren på Fastland, så utviklet det seg til å bli bading hele året på en herlig gjeng med åtte flotte damer.

Mjøsa på kvelden i november
Vannet ser kaldt ut på en regnfull kveld midt i november.

De synes fortsatt det er veldig hyggelig med morgenbad på sommeren med kaffe og frokost før de drar på jobb. Men på vinteren tar de gjerne badet rett etter jobb eller i helgene. For å være med i «badegjengen» må du bade minimum en gang i måneden året rundt.

Hyggelig og sosialt

I tillegg til å bade har de gjerne flere andre sosiale sammenkomster i løpet av året, slik som kanotur, vært ute og grillet på bål og hengekøyeturer. Men det er alltid kombinert med bading. De tar gjerne et bad og går ut og spiser etterpå. Badebursdager i januar og februar har de også hatt, da har det vært bading med bursdagshatter.

Tidligere har de testet den flytende badstuen KOK på Hamar, og bader gjerne ulike steder. Men i dag befinner vi oss i det fine Friluftshuset i Fredvika, her benytter de seg gjerne av den deilige badstuen før de dupper seg i det kalde vannet. For å trene på å bade kaldt, synes de det er en fin overgang å kunne sitte i badstuen før de hopper ut i det kalde vannet.

Badegjengen gjør seg klare og tar et bad i Mjøsa.
Gjengen gjør seg klare og dupper seg i Mjøsa.

Fordelene med isbading

«Badesjef» Beate mener det er stor helsegevinst med å bade året rundt. Ved å bade i kaldt vann får du en ro og tilstedeværelse i kroppen, og i den travle hektiske hverdagen som vi er i nå, så er dette en veldig fin aktivitet.

Bading i vann som holder under 10 grader er definert som isbading, og vann overfører varme og kulde raskere enn luft. Derfor faller kroppstemperaturen din naturlig nok raskt. Regelmessig isbading styrker blodomløpet ditt, og du vil muligens kjenne at kroppen, også i andre situasjoner, blir bedre til å holde på varme.

Pulsen og blodtrykket stiger når du er i det kalde vannet, da jobber hjertet hardt for å holde de vitale organene varme. Dersom dette gjøres ofte, kan det på sikt gi deg lavere hvilepuls og være med på å styrke hjertet. Kuldesjokket setter også immunforsvaret i alarmberedskap. Enkelte studier viser at det kan føre til styrket immunforsvar, som ditt gjør deg mer robust mot forkjølelse og andre sykdommer. Kroppen bruker ekstra energi på å holde varmen når du fryser, dette fører til økt forbrenning. Men isbading i kombinasjon med badstu, økes denne effekten.

Mange isbadere sier at de kjenner på en slags lykkerus etter de har badet. Mange isbadere forteller at de kjenner på en slags lykkerus etterpå. Dette er fordi kroppen skiller ut store mengder med adrenalin, serotonin og endorfiner. Disse hormonene virker nedstressende og oppløftende på humøret.

Badegjengen er samlet rett før et bad i Mjøsa i november.
Badegjengen består av åtte damer, i dag var det disse som stilte opp. Fra venstre: Carin Svahn Ramsberg, Beate Vollstad, Maia Anita Slettum Nilsen, Line Narvesen Jørgentvedt, Hanne Marken og Linn Bugge.
Badstuen i Fredvika
Friluftshuset i Fredvika.

Badstue i Fredvika

Gjøvik sin badstu, i Fredvika, ligger rett ved Mjøskanten. Her er du i kontakt med elementene, tett på vann og vind og himmel. Huset har fantastisk utsikt mot Mjøsa og store vinduer dekker hele forsiden av badstua. I badstua vår kan du få en heit opplevelse i kontrast til det ofte noe mer kjølige Mjøsbadet, det er helseboost! 

Huset drives med stor grad av frivillighet. Du vasker og rydder etter deg selv, på den måten blir det hyggelig å komme hit for nestemann som kommer. Du tar med egne badehandkler og bruker badetøy men du er i badstue. 

Mer informasjon om åpningstider, priser og reglementet finner du på DNT Gjøvik og Omegns hjemmeside.  

Møter og samlinger i Friluftshuset


Huset kan også brukes til kurs og møter, og kan leies av organisasjoner og andre som trenger et sted å være for samlinger knyttet til friluftsliv. Kapasitet: 8 personer. Har du spørsmål om booking, sender du en e-post til gjovik@dnt.no