Et sterkt immunforsvar krever gode byggesteiner. Det beskytter oss mot bakterier, infeksjoner og virus. Vitaminer og mineraler er viktige faktorer for et velfungerende immunforsvar. Et næringsrikt kosthold bidrar til å styrke immunforsvaret ditt. 

Det finnes flere måter du kan passe på immunforsvaret ditt, som å unngå for mye stress, få nok søvn, nok vann, trening og fysisk aktivitet og ikke minst god håndhygiene.  
Når det kommer til kosthold er det viktig at det er sunt og variert. Spis fet fisk, som er spesielt rik på vitamin A, D og omega-3, mens mager fisk er en god kilde til jod og selen. Meieriprodukter er gode kilder til jod, kalsium, protein og probiotika. Dette vil også være med på å styrke immunforsvaret i tarmen. Prøv å få i deg frukt, bær og grønnsaker med flere ulike farger.  

Frukt og grønt disken til CC Mat
Alt du trenger av frukt og grønt for å styrke immunforsvaret finner du hos CC Mat.

10 frukter og grønnsaker som støtter ditt immunforsvar! 

Mat som styrker immunforsvaret

1. Bladgrønt 

Mørkegrønne grønnsaker og urter har høyt innhold av klorofyll og antioksidanter. Disse beskytter mot virus. Spinat, grønnkål og grønne urter som persille, timian, og basilikum er fint å bruke i matlagningen.  

Mat som styrker immunforsvaret

2. Sitrus og paprika 

Appelsiner, sitroner, lime, grapefrukt, klementiner og paprika er gode kilder til vitamin C. Vitamin C hjelper mot bakterieinfeksjoner. 

Mat som styrker immunforsvaret

3. Gulrøtter 

Vitamin A er helt essensielt for et godt immunforsvar. Gulrøtter er rik på vitamin A. 

Mat som styrker immunforsvaret

4. Ananas 

Fersk ananas har en antiinflammatorisk effekt på kroppen og er god for fordøyelsen. Det sies også at fersk ananas er fin for luftveier og kan være til god hjelp hvis en er forkjølet. Ananas inneholder enzymet bromelain som gir disse nytteegenskapene. 

Mat som styrker immunforsvaret

5. Bær 

Bær er rikt på vitamin C og antioksidanter. De beskytter kroppens celler og hjelper immunforsvaret vårt. En daglig dose på 70 -100 gram er optimalt. 

Mat som styrker immunforsvaret

6. Kålfamilien 

Blomkål, brokkoli og rød og hvit kål er fint å få i seg når det kommer til detox. De renser opp i fordøyelsen, er rike på vitamin C og andre gode stoffer. Kålfamilien er den grønnsaksgruppen som har vist seg å ha mest kreftbekjempende egenskaper. 

Mat som styrker immunforsvaret

7. Papaya 

Papaya er et et godt frukt-valg, den er rik på Vitamin A og betakaroten og beskytter immunforsvaret. 

Mat som styrker immunforsvaret

8. Hvitløk 

Hvitløk er kjent for å beskytte mot for forkjølelse, og forkorte forkjølelses sykdom. Bruk hvitløk i matlagning så ofte du kan. 

Mat som styrker immunforsvaret

9. Gurkemeie og ingefær 

Gurkemeie og ingefær er to potente urter som er viden kjent for å beskytte kroppen og immun forsvaret vårt. Curcumin er det aktive stoffet i gurkemeie og den er også rik på sink og magnesium.