Vi har vært på besøk hos Gunhild Næss og hun har laget pavlova – helt perfekt til 17. mai.

– Pavlovabunnen må lages dagen i forveien. Det er viktig. Og den må pyntes rett før den skal serveres, sier Gunhild.
– Ellers er det bare å kjøre på med mye pynt. More is more når det kommer til pavlova, avslutter hun.

Gunhild Næss lager pavlova til 17. mai

Dette trenger du til 8 porsjoner:

Marengsbunn:

  • 250 g sukker
  • 4 stk. eggehvite
  • 2 ts maisenna
  • 0,25 ts salt
  • 1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik

Vaniljekrem:

  • 2 gelatinplater
  • 60 g sukker
  • 2 eggeplommer
  • 1 vaniljestang
  • 2 dl + 1 dl H-melk
  • 20 g maisena
  • 4 dl kremfløte

Bær til pynting:

  • Jordbær
  • Bringebær
  • Blåbær
  • Bjørnebær

Slik lager du marengsbunnen

Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.

Ha eggehviter i en bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

Sikt maisenna og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.

Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake.

Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.

Slik lager du vaniljekremen

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 15 minutter. Ha i 2 dl melk, vaniljestang, -frø og sukker i en kjele (kjelen bør ikke være mer enn halvfull), rør det sammen og varm det til kokepunktet. Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommene i melk- og maisennablandingen. Hell 2/3 av den varme vesken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i 1 minutt men du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp, slik at kremen ikke brenner seg.

Ta ut vaniljestangen etter at kremen har kokt. Hell kremen over i e bolle. Klem vannet ut av gelatinen og ha den i den varme vaniljekremen. Rør til gelatinen er smeltet i kremen. Avkjøl, rør i kremen fra tid til annen.

Pisk fløten til krem. Røre den kalde vaniljekremen glatt og vend den piskede kremen forsiktig.

Gunhild Næss lager pavlova til 17. mai
Pynt med masse bær og vipps så har du verdens beste 17. mai pavlova.