Snart på tide å gjøre sykkelen klar for vårsesongen! Før du setter deg på sykkelen er det enkelte ting du bør sjekke og gjøre. En grundig og god vask før hver vår forlenger sykkelens levetid og høyner sykkelopplevelsen.

Intersport har fullt utstyrt sykkelverksted, her kan du få klargjort sykkelen din, utført service og vask. Her får du også ekstrautstyr til sykkelen og kyndig hjelp. Hos Intersport får du kjøpt alt fra trehjulssykler opp til voksen, og ikke minst el-sykler som har blitt utrolig populært.

En sykkel kan vare i flere år lenger, om du vedlikeholder den. Her er sjekklisten du bør bruke for å gjøre klar sykkelen din for ny sesong om du ønsker å gjøre vedlikeholdet selv.

Sykkelprep Intersport
Stort utvalg i produkter som hjelper deg å vedlikeholde sykkelen din hos Intersport.

Vask og avfetting

Vask sykkelen fri for skitt, salt og sandpartikler. Start med å spyle sykkelen, fjern overfladisk skitt. Ikke spyl rett mot hjullagre og krank. Bruk så Zalo, vann og en svamp og vask sykkelen ren. Så en ny runde med spyling for å gjøre sykkelen ren. Neste steg er avfetting av kjede og tannhjul, bruk et avfettingsmiddel. La middelet virke litt før du tørker av med en svamp eller klut.

Sjekk bremsene

God sjekk av bremsene er viktig! Har du en sykkel med felgbremser, er det viktig at du rengjør felgen og bremseklossene. Så sjekker du at bremseklossene legger seg riktig mot bremseflaten, eller sideveggen, på felgen. Ideelt treffer fronten av klossen felgen ca. 1 mm før resten av klossen. Da blir klossen liggende flat mot felgen når bremsene aktiveres.

Har sykkelen skivebremser, bør du vaske bremseskiva og klossene med skivebremsevask.

Gir, drivverk og vaiere

Gir og drivverk må smøres. Ledd og bevegelige deler i girarmen må også smøres av og til. Etterpå må du teste om sykkelen girer som den skal.

Sjekk også at ikke taggene på tannhjulene er for spisse/slitte, da må de skiftes. Kjedet bør skiftes hver 2000 km for å redusere slitasjen på tannhjulene.

Girvaierne kan også trenge smøring. For å komme til vaieren inne i strømpene, girer du ned til det laveste giret uten å trø. Da er vaierne slappe, og du kan trekke strømpene ut av festene. Så sprayer du olje rett på vaierne og trekker strømpene frem og tilbake over det smurte stedet. Gjenta gjerne behandlingen. Blir ikke giringen bedre av dette, må du skifte vaiere og strømper.

Dekk og hjul

Sjekk om det er sprekkdannelser i dekket. Finner du det, må du skifte dekket. Det samme gjelder for mønsterets opprinnelige struktur i dekket. Er det borte, må man skifte dekket. Gjør man ikke det, kan det revne eller eksplodere.

Sørg for at du har nok luft i dekket, pump så nært opp til maksimalt trykk av det som anbefales. Hvilket trykk dekket skal ha, står på kanten av dekket.

Løft opp sykkelen og rull på hjulet, hjulet skal rulle helt jevnt. Gjør det ikke det, bør du oppsøke et verksted for å se om de kan rette det opp eller skifte hjulet om det trengs.

Hold også hjulet oppe og trekk det fra side til side. Hvis du kjenner slark, må du sjekke dette på et verksted. Da kan det hende at du trenger nye hjullagre, eller i verste fall nytt hjul.