Stengt

Hvordan finne
den perfekte jeansen

Jeansen har blitt en udødelig klassiker som alle bør ha i garderoben. Men det å finne den perfekte jeansen er ikke alltid like lett. Den finnes mange ulike modeller, midjehøyder og benlengder. Her prøver vi å guide deg gjennom slik at du kan finne jeansen som passer deg perfekt.

baklommer klassisk levis
BIlde av Linn Iddberg med levis jeans, stripete genser og hvit jakke

Hvilken midjehøyde skal jeg velge?

Midjehøyden påvirker hvordan jeansen ser ut og sitter på.

Dette er de ulike midjehøydene:

Lavt liv eller «low rise»
Sitter rett på eller under hoftebeinet. Passer bra for deg som er slank og har lange ben. Den passer også perfekt for deg med kort liv, da den forlenger overkroppen. Denne midjehøyden har funnet veien tilbake i motebildet, så det finnes mange varianter å velge mellom med lavt liv.

Mellomhøyt liv eller «mid rise»
Dette er den mest klassiske og tidløse midjehøyden. Den skal sitte mellom hoftene og navlen. Dette er ofte den midjehøyden som er komfortabel for alle kroppstyper, gir god struktur rundt midjen, og blir regnet som den mest figurvennlige.

Høyt liv eller «high waist»
Denne skal sitte i området av navlen. Gå for høyt liv om du ønsker å definere midjen, dette kan også gi en shapewear-effekt, da timeglassfiguren blir fremhevet. Den midjehøyden har også en forlengende effekt på beina.

Slim fit jeans

Slim

Denne passformen er en mellomting mellom skinny og straight. For deg som ikke vil ha en helt ettersittende, men fortsatt smal passform. Finnes i alle midjehøyder og kommer i ulike kvaliteter, men ofte med litt stretch.

Flared fit jeans

Flared

Denne passformen er ofte ettersittende i midje og rundt lårene, og går utover fra rett over kneet og ned, altså med litt sleng nederst. Perfekt for deg som ønsker å fremheve feminine kurver og den skaper balanse mellom under- og overkropp. Gir en illusjon av markert midje og lange, smale ben. Finnes i alle midjehøyder, men har ofte høyt liv.

Boot cut fit jeans

Bootcut

Denne fasongen er smal i lårene og har økende vidde fra under kneet og ned. Dette er ikke en slengbukse. Passer for deg som ønsker å forlenge bena og er perfekt for deg med former, da den kan gi deg mer balanserte proposjoner. Livviddene varierer fra lav til høy. Kombiner gjerne en bootcut jeans med et par kule hæler for å få en enda lengre silhuett.

Mom fit jeans

Mom

Denne passformen er perfekt for deg med høyt liv. Disse jeansene er som regel litt bredere og løsere rundt hofte- og lårpartiet og litt smalere nederst. Praktisk å ha på seg og den løse passformen gjør buksene behagelige.

Cropped jeans

Cropped

Dette er jeans som er fine både for lave og høye. Cropped jeans skal i utgangspunktet stoppe ved ankelen. Så for de som er høye med lange ben, gir det en kul og avslappet look, og du kan også gi en følelse av at du er litt lavere. For de som er lavere kan cropped jeans være løsningen for å finne bukser som faktisk er passe i lengden, og ikke er altfor lange i beina. Cropped jeans finnes i alle ulike passformer.

Loose fit jeans

Loose fit / wide fit

Disse kommer i ulike fasonger, men har alltid en bred vidde fra øverst til nederst. Passer til deg som ønsker en løs og ledig jeans. Passer de fleste kroppsfasonger, men pass på å velge riktig midjehøyde og benlengde for deg.

Straight

Dette er en jeans som er rett i fasongen, fra topp til tå. Gir en ren og tydelig silhuett. Disse er for deg som ikke ønsker en ettersittende bukse. En tidløs klassiker som passer alle anledninger. Finnes i alle midjehøyder, så pass på å velge riktig for deg.

Skinny

Denne jeansen har ettersittende passform og smale ben. Disse er for deg som liker å fremheve formene dine. Skinny jeans er helt supert hvis du ønsker å bruke en mer oversized topp eller jakke. Denne modeller er som oftest laget i stretchy materale, noe som gjør at den er veldig behagelig å ha på seg. Finnes også i alle midjehøyder, så her er det også viktig å velge riktig type.

Design og utvikling: Vangen & Plotz.