Nå er det på tide å gjøre sykkelen klar for vårsesongen! Før du setter deg på sykkelen er det enkelte ting du bør sjekke og gjøre. En grundig og god vask før hver vår forlenger sykkelens levetid og høyner sykkelopplevelsen.

Sport 1 har fullt utstyrt sykkelverksted, her kan du få klargjort sykkelen din, utført service og sykkelreparasjon. Her får du også ekstrautstyr til sykkelen og kyndig hjelp. Hos Sport 1 får du kjøpt alt fra trehjulssykler, sykler til barn opp til voksen, og ikke minst el-sykler som har blitt utrolig populært.

En sykkel kan vare i flere år lenger, om du vedlikeholder den.

Her er sjekklisten du bør bruke for å gjøre klar sykkelen din for ny sesong.

1. Rengjøring

For å rengjøre sykkelen anbefaler vi Pit Stop Kit fra Weldtite – en rengjøringspakke med olje, vask, rens og børster.

Finn frem hageslangen eller en bøtte med vann. Dusj sykkelen med sykkelvasken Bike Cleaner, som du finner i kittet eller kan kjøpe løst. La produktet virke i ett minutt. Spyl sykkelen ren eller bruk en bøtte vann og en svamp. Til slutt kan du tørke over med en ren fille. Vær nøye med alle vinkler og kroker.

SYKKELVASK: Sport1 har alt du trenger til sykkelvasken.

2. Smøring av kjedet

Er kjedet skikkelig møkkete før du starter, bør du bruke kjederensmaskinen Weldtite Dirt Trap Chain Degreaser Machine. Den hjelper deg å rengjøre kjedet slik at det blir klart for ny olje. 

For best effekt, smør kjedet på innsiden. Det vil si den delen av kjedet som legger seg mot tannhjulene på sykkelen. Drypp en dråpe kjedeolje på hvert kjedeledd til du har tatt hele kjedet, og snurr pedalene bakover i ca. 30 sekunder. Til slutt tørker du forsiktig av overflødig olje.

3. Sjekk bremsene

God sjekk av bremsene er viktig! Har du en sykkel med felgbremser, er det viktig at du rengjør felgen og bremseklossene. Deretter sjekker du at bremseklossene legger seg riktig mot bremseflaten, eller sideveggen, på felgen. Ideelt treffer fronten av klossen felgen ca. 1 mm før resten av klossen. Da blir klossen liggende flat mot felgen når bremsene aktiveres.

Har sykkelen skivebremser, bør du vaske bremseskiva og klossene med skivebremsevasken Weldtite Disc Brake Cleaner Spray. Denne sprayes på og tørkes av med en ren fille. Merk at skivebremsevasken er brannfarlig avfall.

4. Kontroller sykkelen for slark i styrelager og nav

Stramming av lagre bør du sette bort til din lokale Sport 1 butikk. Det du selv kan gjøre, er å sjekke om det er slark i styrelager, kranklager og nav.

  • For å kontrollere styrelager låser du frembremsen og skyver sykkelen fram og tilbake. Ved slark må bremsene strammes snarest, av hensyn til sikkerhet og slitasje.
  • Nav kontrollerer du ved å bevege hjulet sideveis i rammen/gaffelen. Er det slark bør den strammes snarest for å unngå navhavari.