Vi har sjekket pulsen på de hendige damene som sitter og gjør klar bunader til 17.mai for mange festklare mennesker i Hamar og omegn.

Få har det så travelt i disse tider som damene på systua i Vangsvegen 100. Omsøm, nye bunader lages, knappehull syes og det monteres til den store gullmedalje. Det går så fort det kan gå – for dette er nøye arbeid som krever konsentrasjon og presisjon. Det er imponerende hvordan en bunad blir til.

NØYE: Til venstre skjæres det ut en vest til Hedmarksbunaden. Til Høyre blir et merke sydd på en snart ferdig vest.

Kulturbærer

Etter to år uten skikkelig 17.mai-feiring, er det nå mange som vil pynte seg litt ekstra på nasjonaldagen. Dette har de åtte ansatte på systua merket i lang tid.
– Vi har dessverre ganske lang ventetid nå. Det er bra trøkk året rundt, men målet er at flest mulig skal få bunaden sin klar til mai, sier butikksjef ved Husfliden på CC Hamar, Heidi Stuvik.

De dyktige damene på systua lager bunader fra bunnen ved å ta mål av kunden, klipper ut deler, broderer, syr og monterer.

– Å skulle få seg en bunad spesialtilpasset er en opplevelse i seg selv, man kjøper en historie. Ofte må man prøve delene to til tre ganger etter at man har målt, klippet og tilpasset. Hvis man kun fokuserer på én bunad om gangen, tar det om lag en måned å lage fra mål til ferdig produkt. Likevel sier vi prosessen tar rundt et halvt år, da vi har flere prosjekter gående samtidig, sier Stuvik.

BRODERING: Her broderes en linskjorte til Hedmarksbunaden. Knappehull har blitt til på bilde til høyre.

Relansert herrebunad

Det finnes over 300 ulike bunader i Norge. Her på systua på Hamar lages kun Hedmarkbunaden i tre ulike varianter. Herrebunaden som ble relansert i fjor høst, har blitt veldig populær.
– Hedmarksbunaden er attraktiv, og vi at ser stadig flere ønsker seg bunad. Vi har flere ulike modeller utstilt i butikken på senteret, så om man ønsker inspirasjon eller hjelp, er det fint å ta turen dit, forteller Heidi.

Holder kurs

To ganger i året holdes det kurs på systua for dem som ønsker veiledning til å montere sin egne bunad. Kursene holdes i januar til mai og i september til desember. Man har da med sin egne bunad og får hjelp underveis i prosessen. Man kan også bestille veiledning i butikk (Husfliden CC Hamar) om man ikke ønsker å delta på kurs.

HERREBUNAD: Hedmarksbunaden for herre har blitt meget populær etter den ble relansert i fjor høst. Denne finnes også i ulike fargekombinasjoner.
BLI INSPIRERT: Usikker på hvilken kombinasjon du skal velge? Husfliden har flere modeller utstilt i butikk på CC Hamar.
TILBEHØR: Husfliden har det du trenger for å få en komplett bunad. Du finner både sko, silkeskjerf, søljer og strømper i butikk.